Tema

Betaler tilbake for periodebilletter

Reiser du vanligvis med kollektiv-transport til jobb? Sitter du på hjemmekontor nå? Da kan du kanskje spare noen kroner. Og det er store forskjeller rundt omkring.

Nesten 950.000 jobber i en annen kommune enn der de bor. De må reise for å komme på jobb. En del kjører bil. Noen tar fly eller ferje. Ganske mange bruker tog eller buss. Det gjelder kanskje særlig i Oslo og Viken.

Det viser tall fra SSB. På slutten av 2019 het fylkene Østfold, Akershus og Buskerud. 300.000 reiste inn i de fylkene eller Oslo får å jobbe. Over 265.000 reiste ut av fylkene for å jobbe. De fleste reisene er til og fra Oslo og Akershus. Der er det bedriften Ruter som har ansvaret for kollektiv-trafikken.

Mange av de som reiser mye med kollektiv-trafikk i det området har periode-billett. Den kan avbrytes. Da kan du få tilbake en del penger.

Les også: Dette gjør Oslo for å stanse smitten

Reglene til Ruter sier at du får tilbake penger for dagene du ikke vil bruke kortet. Kjøpte du kortet 5. mars varer det i 30 dager. Da ville det vært gyldig til 3. april. Men mange reiser mindre nå. Da er reise-mønsteret endret. Det er en av grunnene som kan brukes for å si opp periodebilletten.

Det koster 100 kroner å gjøre det. Det kan lønne seg. Bor du på Fetsund betaler du 1960 kroner for periodebilletten. Ber du om å få tilbake pengene 19. mars, er det 15 dager igjen på billetten. Det er halve billetten. Det betyr at det er 980 kroner igjen i verdi. Selv om du må betale 100 kroner for å avbryte billetten får du tilbake 880 kroner.

Du kan lese mer og avbestille periode-billetten hos Ruter på denne lenken.

Fra nyttår ble Østfold og Buskerud med i Viken. De gamle fylkene er bare såvidt med i Ruter. De hadde egne løsninger i sine fylker. Østfold hadde selskapet Østfold kollektivtrafikk og Buskerud hadde selskapet Brakar. De finnes fortsatt. Brakar tilbyr bare refusjon av periode-billett om du blir sykmeldt. Østfold kollektivtrafikk har ingen informasjon på sine sider om refusjon av periode-billetter. De skriver samtidig at det er uaktuelt å gi erstatning for avlyste avganger eller forsinkelser fra 13. mars.

Men mange bruker Vy for å komme inn til større byer. Vy er det som tidligere ble kalt NSB. De har samme reglene som Ruter. For en med periode-billett på 30 dager mellom Fredrikstad og Oslo S er prisen 2.806 kroner. Det blir 1.403 kroner om du bare er halvveis i perioden før du ber om å få pengene tilbake. Da kan du få tilbake 1.303 kroner. Periode-billetten mellom Voss og Bergen koster 2.613 kroner. Der kan man få tilbake 1.306 når halve billetten er brukt. Etter gebyret blir det 1.206 kroner.

Du kan lese mer og avbestille periode-billetten hos Vy på denne lenken.

Både Bergen og Voss ligger i Vestland fylke. Der er det Skyss som har ansvaret for kollektiv-transport. De har endret reglene siden korona-smitten kom. De gir pengene tilbake uten å ta betalt for jobben.

Du kal lese mer og avbestille periode-billetten hos Skyss på denne lenken.

I Rogaland er det Kolumbus som styrer kollektiv-trafikken. De tilbyr refusjon om du blir sykmeldt. Det må også være igjen minst 10 dager på periode-billetten. De skriver også at de kan gi pengene tilbake hvis jobb-situasjonen gjør at reise-vanene endrer seg. Kolumbus krever papirer som beviser det.

Du kan lese mer om reglene og avbestille periode-billetten hos Kolumbus på denne lenken.

Agder kollektivtrafikk har en egen informasjons-side om korona-viruset. De har ingen informasjon om at periode-billetter kan avbrytes. De skriver at slike hendelser er utenom reisegarantien de har. De oppdaterer informasjonen om hva de gjør her.

Vestfold kollektivtrafikk har ingen informasjon om tilbakebetaling ennå. Men de har informasjon om hvordan de håndterer korona-smitten her. Det har derimot Farte, som har ansvaret for kollektivtrafikk i det som var Telemark fylke. De tilbakebetaler for de dagene periode-billetten ikke er brukt. De har to ulike gebyr. Det koster 100 kroner å avbryte periode-billetten til vanlig. Er du sykemeldt koster det 50 kroner.

Du kan lese mer og avbestille periode-billetten hos Farte på denne lenken.

Innlandstrafikk har også endret reglene. De gjør det lettere å få tilbake penger. Du måtte tidligere være sykmeldt for å få pengene tilbake. Nå er det nok å ha kjøpt billett før 12. mars. De nye reglene startet i går. Da ble det også færre bussavganger i Innlandet fylke.

Du kan lese mer og avbestille periode-billetten hos Innlandstrafikk på denne lenken.

AtB har ansvaret for kollektiv-trafikken i Trøndelag. De krever sykemelding eller papirer på at du har ny jobb. De skriver at hjemmekarantene eller hjemmekontor handler om smittevern. Derfor mener de at det er utenfor refusjons-ordningen de har.

Du kan lese mer om hva AtB krever for å betale tilbake penger for periode-billetten på denne lenken.

I Møre og Romsdal er det Fram som styrer kollektiv-trafikken. De har samme syn på saken som AtB. Er du sykemeldt kan du få refusjon.

Du kan lese mer om hva Fram krever på denne lenken.

I Nordland er det Reis Nordland som har ansvaret. De tar et gebyr på 100 kroner, men betaler tilbake dersom periode-billetten ikke brukes.

Du kan lese mer og avbestille periode-billetten hos Reis Nordland på denne lenken. 

Troms og Finnmark er det nordligste fylket. Der er kollektiv-trafikken delt mellom de gamle fylkene. Troms fylkestrafikk har ansvaret for det som var Troms fylke. Snelandia har ansvaret for gamle Finnmark fylke.

Hvis du har en periode-billett og hjemmekontor, kan du få tilbake penger fra Troms fylkestrafikk. De krever ikke sykemelding. Men de har ingen løsning for å betale tilbake for fysiske periode-billetter. Årsaken er at kontorene er stengt.

Du kan lese mer og avbestile periode-billetten hos Troms fylkestrafikk på denne lenken.

Snelandia skriver på sine sider at refusjoner håndteres av de som kjører rutene. Det kan være flere selskaper, siden noen kjører buss, og noen kjører både. Snelandia har en egen side med oppdatert informasjon om korona-viruset. Der står det mer om hvordan Snelandia håndterer viruset.

Siste utgave

På forsiden nå