Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dagen for boller med krem

Vet du hva fastelavn er? For mange er det bare en dag for boller. Vi har lett fram ulike oppskrifter.

Søndag er det både fastelavn og morsdag samme dag. Det gir en god unnskyldning for å spise boller med krem.

Vet du hva fastelavn er? De fleste sier «fastelaven», men ordet skrives med bare én «e». «Fastelavn» kommer fra det tyske ordet «vastel-avent». Det betyr «aftenen før fasten», ifølge Store norske leksikon.

I mange religioner er det vanlig å spise mindre for å markere noe. Den kristne fasten skjer i tida før påske. Onsdag starter fastetida. Den varer i 40 dager til påskeaften 31. mars. Folk faster ikke på søndager.

Katolske kristne fester før fasten. Du kjenner kanskje til karnevalet i Rio de Janeiro i Brasil? Eller feiringen Mardi Gras i New Orleans i USA?

I Norge forsvant fasten etter at vi ble protestantiske kristne. Men fortsatt henger tradisjoner igjen. Noen nordmenn feirer fortsatt fete-tirsdag også. Det er dagen før fasten starter. Da spiser folk ekstra god mat. Mardi Gras er fransk og betyr faktisk «feit tirsdag».

Tanken med fastelavns-boller er den samme. Du skal spise skikkelig gode, fete boller med masse godt fyll. Mange fyller dem med krem, men fantasien setter ingen grenser.

Vi lette rundt etter ulike oppskrifter. Her er noen:

Med krem: Fyll med krem er mest vanlig. Noen liker også syltetøy, som bringebær. Bloggeren Trine Sandberg har en oppskrift på Trines Matblogg

Med bringebærkrem: Hva med en rosa krem? Du kan blande syltetøy inn i selve kremen. Denne oppskriften er fra produsenten Mills. 

Med mandler: Svenskene kaller bollerne sine for «semlor». De fyller dem gjerne med mandler eller kransekakemasse. Se oppskrift på Godt.no.

Med sjokoladekrem: Blogger Ida Gran Jansen har oppskriften på en variant med sjokolade. Hun har også oppskrift på bringebærkrem.

Med frukt: En friskere variant er å droppe kremen og heller fylle med frukt. Se tips fra frukt.no 

Med sjokoladebiter: Dette er en annerledes bolle med sjokoladebiter i bollene. Bloggeren Berit Nordstrand bruker også speltmel og rårørsukker. 

Med sitronfyll: Sitronfyll kalles «limecurd» på engelsk. Det passer godt sammen med krem i bollene. Se oppskrift på melk.no. Her finner du også andre tips.