Tema
Bilde 1 av 8

De venter på turistene

250 lekne hunder venter på å få jobbe. Mørketid og nordlys lokker. Men koronaen gjør at få turister kommer for å kjøre hund.

26. oktober forsvant sola på Svalbard. Det er mørkt, både natt og dag. Månen og nordlyset lyser opp himmelen. Mange turister reiser til Svalbard for lyset og mørketiden. Men korona-viruset har satt en stopper for det også.

– Det er på det meste rundt 900 overnattende gjester hvert døgn på Svalbard i høysesongen. I mørketida kommer omtrent 350. Nå besøker 140 Svalbard daglig, sier Ronny Brunvoll til Klar Tale. Han er sjef i Visit Svalbard.

To valper leker på den hvite bakken. Mamma Karina og sønnen Storm har tatt dem ut av buret en liten stund. Valpene ble til da korona stengte Norge i vår.

Karina Bernlow, mannen Martin Munck og deres fire barn driver Greendog. De bor utenfor Longyearbyen på Svalbard. Selskapet tilbyr aktiviteter som hundekjøring, både sommer og vinter. Normalt sett er det mange turister i hundegården. Nå kommer færre enn vanlig for å kjøre hund. Årsaken er korona-viruset.

Familien drev først med hund på Grønland. Så flyttet de til Svalbard. I ti år har de jobbet med å bygge opp selskapet.
– I 2019 var vi endelig ferdige. Vi var klare for en ny sesong. Og så kom korona, sier Bernlow til Klar Tale.

Det er nærmest slutt på kulldrift på Svalbard. 40 prosent av dem som jobber på Svalbard, lever av turistene. Eller næring knyttet til det. Først sent i juni åpnet øyagruppa for turister. Da kom det få. Den trenden har fortsatt. Flyene til Longyearbyen er langt fra fulle.

Det er mye jobb å drive med hundekjøring. Familiens barn hjelper til med hundene. De er 12 år gamle Freya, 11 år gamle Storm, 4 år gamle Saga og 2 år gamle Styrk. 13 personer jobber for bedriften og skal ha betalt. Det er en stor jobb å ta vare på og trene 250 hunder på Svalbard. De skal ha mat, stell og aktivitet. Alt koster penger.

– Vi er vant til å klare oss med lite. Det viktigste er at hundene har mat og at de og vi har det bra. Så må vi vente på bedre tider, sier Bernlow.


Selskapet har fått lite korona-støtte fra myndighetene. Isteden har de tatt et lån i banken. Slik kan de drive, selv med lite turister.
– Heldigvis har guidene og de ansatte på egen hånd sagt at de vil ta vare på hundene. De kjører med dem og passer på, selv om vi har lite gjester.

De beste årene har 10.000 turister kommet innom Greendog. Mellom 5.000 til 6.000 personer kjører hund. Mange av turistene som kommer nå, velger andre former for aktivitet når de er på Svalbard.


Så langt har Svalbard klart å holde koronaen unna. Men ikke følgene av den.
– Reiselivet sliter. Butikkene klarer seg litt bedre. Fastboende handler også der. Men det er klart at dette er hardt, sier Brunvoll.

En butikk er konkurs. Reiselivselskaper som Hurtigruten vil selge hoteller og andre bygninger. En av barene i byen er til salgs.

Brunvoll forklarer at alle reiseselskapene tjener mest i de lyse månedene. Høysesongen er fra februar til september. Selskapene lever av pengene fra disse månedene når det kommer færre folk. I mars i 2020 var nesten alt brukt opp da koronaen traff.


Greendog har turisme hele året. Men de merker at det kommer få reisende nå.
– Vi skal nok klare det gjennom vinteren. Det nytter uansett ikke å se seg tilbake, sier Bernlow. Hun er heldigvis en positiv person.


Bernlow tror tiden med korona har gjort folk bedre til å ta vare på hverandre. Og til å bry seg.
– Vi får håpe at vi kan ta med det videre framover, sier hun.


De neste månedene blir også tøffe. Men for familien er det ikke noe alternativ.
– Det er alt vi har bygget opp. Hvis vi ikke klarer det, så mister både vi og barna alt, sier hun.


Bernlow har flere drømmer for 2021. Helst at turismen tar seg opp igjen allerede fra januar.
– Og at vi får se min mamma i København i Danmark, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå