Tema
Bilde 1 av 3

Den frodige sommeren

Om sommeren kan vi nyte det beste naturen har å by på. 
Da lager plantene nye oppfinnelser til neste år.

Bjørka vaier i vinden med sine grønne blader. Bartrærne har fått nye, lubne skudd. Blåbærriset i skogen har små bærkart på. Det er sommer og naturen er på sitt frodigste.

– Den viktigste aktiviteten om sommeren er å samle energi. Det skjer med planter, fugler, dyr og mennesker. Vi samler energi som vi skal bruke senere, sier Paul Eric Aspholm til Klar Tale. Han er forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Dyrene spiser seg fete for å holde ut i magrere tider. Mennesker dyrker mat som vi kan bruke resten av året. Plantene bruker energien fra sola i fotosyntesen. Der gjør de CO2 og vann om til druesukker og oksygen. Druesukkeret er næring som gjør at planten kan vokse. Planter som lever flere år, tærer på næringen gjennom vinteren.

Denne saken er siste del i en serie om årstidene. Her kan du lese alle sakene i serien

Sommeren er også tiden for nye oppfinnelser, sier Aspholm. Plantene lager frø med forskjellige gener. De bærer med seg ulike egenskaper til neste generasjon.

– Det som lages om sommeren, kan enten bli en suksess eller dø. Det er utvelgelsen som skjer i naturen. Resultatet av det ser vi enten i løpet av samme sommer. Eller i løpet av det neste året, sier forskeren.

Han forteller om et eksempel med ville bringebær. Om våren får planten frøemner som utvikler seg til frukt. Noen blomstrer kanskje tidlig. Kanskje får de mye regn og fukt. Andre blomstrer senere. Da er det kanskje tørt og mer insekter.

– De vil produsere mange flere frø om sommeren enn de som blomstret tidligere. Nøklene til suksess i naturen er hva som skjer i løpet av sommeren. Blir det tørke, vil det også påvirke kvaliteten i bærene, sier Aspholm.

Plantene som lager flest frø, vil føre videre mer av sine gener. Det er sammenlignet med de plantene det ikke gikk så bra med.

– Det er mye som gjør at produksjonen om sommeren kan slå feil. Eller bli en skikkelig suksess. Det er forskjeller fra art til art. Noen klarer seg bedre og gir mer produkter enn andre, sier han.

Naturen gir oss mennesker masse glede. Om sommeren kan vi nyte synet og duften av en syrin i blomst. Vi kan plukke bær i skogen og lage deilig syltetøy. Men alt avhenger av at det er et mangfold blant artene.

– Noen bjørketrær har for eksempel grunne røtter. Andre har røtter som går dypt ned i bakken. De som har korte røtter får problemer hvis det er lite vann i bakken. Mens de andre har større sjanse for å overleve, sier Aspholm.

Kanskje ville ingen av bjørkene ha overlevd en varm og tørr sommer. Det er dersom alle hadde hatt grunne røtter.

– Hvis alt var likt, kunne det blitt katastrofe. Derfor er biologisk mangfold i naturen kjempeviktig. Også variasjonen i samme art. Det gjør at vi kan nyte godene med blåbær, bringebær og jordbær. Eller å sitte under et svalende kastanjetre i Bygdøy Allé, sier forskeren.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå