Tema

Den glemte vinneren – mannen som ofret alt

Carl von Ossietzky våget å snakke mot nazi-Tyskland. Han fikk Nobels fredspris, men mottok den aldri.

Fredag klokka 11 blir det klart hvem som får Nobels fredspris i år. Klar Tale skriver om tre viktige vinnere som ble glemt. Få husker hvem som vant i 2015. Og organisasjoner blir ofte glemt.

Viktige mennesker blir også glemt av ettertiden.

– Carl von Ossietzky var den første jeg tenkte på. Det er synd at han ikke er mer kjent, sier Adeline Cuvelier ved Nobels fredssenter.

– Han ofret så mye for å kritisere nazistene. Det er en fascinerende historie, sier hun.

Carl von Ossietzky var motstander av krig. Han jobbet som journalist og redaktør i Tyskland på 1930-tallet.

– Han var klarsynt. Han skjønte faren ved nazismen lenge før mange andre, sier Cuvelier.

Ossietzky ble dømt for spionasje og landssvik for artiklene sine. Han kom ut av fengsel etter noen måneder. Men han fikk ikke være fri lenge. Nazistene sendte ham i konsentrasjonsleir. Ossietzky ble grovt mishandlet og syk. Men han nektet å si at han hadde sveket Tyskland.

Nobelkomiteen delte ikke ut fredsprisen i 1935. Den tenkte seg om til året etter. Så sa de at prisen for 1935 skulle gå til Carl von Ossietzky.

Da ble det bråk.

– Myndighetene i Tyskland likte det ikke. Det ble også debatt her i Norge, sier Cuvelier.

Dette var den første gang prisen gikk til en opprører. Sigrid Undset og andre forfattere var blant dem som støttet Ossietzky. Men flere mente at prisen ikke kunne gis til noen som var dømt for landssvik. Forfatteren Knut Hamsun og avisa Aftenposten var blant kritikerne.

– Kong Haakon var ikke til stede under seremonien. Det har ikke skjedd verken før eller senere at kongen ikke kommer, sier Cuvelier.

Tanken var at forholdet til Tyskland ikke måtte bli enda verre. Derfor sluttet også to medlemmer i Nobelkomiteen. De var to politikere fra regjeringen.

– Siden har det ikke vært folk fra regjeringen i Nobelkomiteen, forteller Cuvelier.

Ossietzky fikk ikke komme til Norge for å motta prisen. Han levde resten av livet som fattig og syk. Hele tiden ble han strengt voktet av nazistene. Han døde i 1938. Da hadde han lenge vært syk med tuberkulose. Ossietzky ble 48 år gammel.

Folk i Tyskland snakker om Carl von Ossietzky igjen. Men lenge var han helt glemt.

– Ikke før Tyskland ble forent i 1991, fikk han oppmerksomhet igjen, sier Adeline Cuvelier.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå