Derfor smaker noen retter ekstra godt

En japansk forsker oppdaget umami for over 100 år siden. Nå begynner flere å forstå hvor viktig smaken er.

En person serverer en japansk rett med ris og kjøtt i en bolle, sammen med en skål misosuppe på et brett. Bildet er tatt inne på en restaurant.
MAT: En ansatt serverer gyudon – ris med kjøtt – og misosuppe på en restaurant i Tokyo i Japan. Miso har masse umami-smak.
Publisert

Mat kan smake alt fra søtt, salt, bittert eller surt. Men noen ganger kan det dukke opp en ekstra smak. En rundere og fyldigere smak – av umami.

Umami er en av våre fem grunnsmaker. Men den er fortsatt ukjent for mange, ifølge nyhetsbyrået AP. 

Umami er smaken som forklarer hvorfor misosuppe føles på rik selv uten fløte. Det er også umami som gjør at en bit parmesan på pasta kan gjøre hele retten komplett. Umami kan også forklare hvorfor stekt sopp har en kjøttfull karakter til tross for at den er plantebasert. 

For å lese saken må du være abonnent

Get instant access to all content

3 måneder

215,-

KJØP

6 måneder

395,-

KJØP

12 måneder

738,-

KJØP