Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette er nytt i skattemeldingen

Nå kommer skattemeldingen. Den har blitt fornyet. Målet er at det skal bli lettere å fylle den ut.

De første fikk skattemeldingen på ondag. Den sendes ut fram til 31. mars. Det er nytt at den sendes ut over flere uker. Folk får tekstmelding eller epost når den er klar. Rundt tre millioner personer får den nye versjonen skattemeldingen. Myndighetene håper den nye skattemeldingen blir lettere å fylle ut, skriver nyhetsbyrået NTB.

Korona-viruset gjør at det er umulig å få hjelp på skattekontoret. De er stengt og all hjelp må skje over telefon. 

– Det gjør vi for å hindre mer smitte. Da sørger vi for at Skatteetaten kan gjøre den kritiske jobben sin likevel, sier Hans Christian Holte. Han er skattedirektør. Han sier det er tre grupper som får den gamle skattemeldingen. Det er næringsdrivende, ektefellene deres og de som vil ha skattemeldingen på papir. 

Tidligere har svindlere utnyttet skattemeldingen, les mer: Pass deg for falske skattemeldinger!

Tidligere var skattemeldingen delt inn i "poster". Nå er den delt inn etter temaer. De er: 

  • Arbeid, trygd og pensjon
  • Bank, lån og forsikring
  • Bolig og eiendeler
  • Familie og helse
  • Finans
  • Gave og arv
  • Personlige forhold

Den nye versjonen fylles ut steg for steg. Holte sier det kommer forslag og tilbud om hjelp underveis.

En annen nyhet er at du ser hvordan skatten endres. Når du legger inn tall, regnes det ut om du får penger tilbake på skatten.

Les videre: Hvor mye trenger vi å jobbe?

Før fikk alle skattepengene samtidig. Det er også endret. Nå skal det bare gå én til to uker før du får tilbake det du måtte ha til gode. Men da må du sende inn skattemeldingen. De første kan altså få pengene før påske i år. Det er to måneder tidligere enn i fjor.

Fristen er ikke endret for de som har betalt for lite skatt. Da kommer oppgjøret tidligst i juni. Noen kan også måtte vente lenger. Det er de som blir tatt ut til kontroll.

Det er mulig å ikke gjøre noe med skattemeldingen. Fristen er satt til 30. april. Den kan utvides hvis man tar kontakt. Men Holte sier det er lurt å sjekke at alt er riktig.

– Du kan gå glipp av fradrag. Det kan skje hvis du ikke fyller inn korrekte opplysninger, sier han. Et eksempel er reisekostnader. Det kan gi fradrag. Det kan du trekke fra på skatten, og da kan du få igjen penger.

Pendlere kan trekke fra reisekostnader. Les mer om det her: Statsbudsjettet for din lommebok

Men det er mange som lar være å se på skattemeldingen. Respons gjorde en undersøkelse for Sparebank1. Der sa én av seks at de bare leverer uten å kontrollere skattemeldingen.

– Veldig mange gir blaffen, sier Magne Gundersen. Han er forbrukerøkonom i Sparebank1.

Det er særlig de unge under 35 år som bare sjekker om de får penger tilbake eller må betale mer skatt. Gundersen håper flere tar seg tid til å sjekke tallene i år.

– Dette er helt nødvendige tiltak. Mange unge synes skattemeldingen er vanskelig å forstå. De gruer seg til å gå gjennom den. Jeg håper virkelig at Skatteetaten lykkes med å forenkle og forklare. Men det gjenstår det å se, sier Gundersen.