Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette var starten på eventyret

Det er 50 år siden første norske oljen ble funnet.

Sommeren 1967 var starten på det norske eventyret med oljen. Da ble den første norske oljen funnet. Det var på den norske delen av sokkelen i Nordsjøen.

Fortsatt var det ikke bygget noen egen norsk oljeplattform. Men oljen kom opp på dekket av Ocean Traveler. Den boret på vegne av selskapet Esso. De hadde fått lov til å lete i området 001. Det skriver nettstedet Sysla

.Området det ble lett på, lå rundt 250 kilometer til havs. Det var vest for Stavanger. Den første runden med konsesjon var i 1965. Da ble det bestemt hvor og hvem som skulle få lete etter olje. Sommeren etter startet letingen. Det var allerede funnet olje i andre brønner. Disse var eid av britene og Nederland.me.

– Under boringen i 1966 ble det klart: Det fantes steder med olje i områdene vi lette i. Det var et godt tegn. Men de fant ikke selve oljen med en gang, sier Dag Bergslien i ExxonMobil Norway. Han er senior-geolog og har fordypet seg i selskapets historie i Norge.

Sommeren 1967 snudde det. De fant olje, men holdt det hemmelig. Ikke langt unna holdt andre selskaper på å lete.

– Det var ikke lenger bare en mulighet for at det fantes olje – nå var det bevist. Det var veldig gode nyheter, sier Bergslien.

Selskapet Philips' lette også videre. Der de fant olje, ble det bygget plattform. Ekofisk var det første feltet som kom i drift på norsk sokkel, skriver nyhetsbyrået NTB.