Tema

Direktorat: Her lagres atomavfall ulovlig i Norge

17 tonn atombrensel ligger lagret i Norge. Lagringen bryter med internasjonal lov, mener Direktoratet fo atom-sikkerhet.

Norsk atomlagring er i strid med internasjonale krav. Det mener Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). De mener at Norge trenger nye lagre. Og det bør skje fort. Det skriver avisa Teknisk Ukeblad.

Norge har 17 tonn atombrensel lagret. Lagrene er i Halden i Østfold og på Kjeller utenfor Oslo. Der har Norge hatt atom-reaktorer. Slike reaktorer brukes i flere land til å lage kraft. I Norge er reaktorene brukt i forskning.

Lagringen av atomavfallet er ulovlig, ifølge Teknisk Ukeblad. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet skriver dette i et brev som avisa har fått tak i. Direktoratet mener det er akutt behov for nye lagre.

Reaktoren på Kjeller ble stengt tidligere i år. Halden-reaktoren stengte i fjor. De to hadde da vært i drift siden henholdsvis 1967 og 1958.

Institutt for Energiteknikk (IFE) eier lagrene. De har allerede fått beskjed om å bygge nye lagre. Den beskjeden fikk de i januar. Men det har ikke skjedd ennå. DSA sier at lagrene er gamle. De ble bygget i en tid med mindre strenge krav. Det kan komme vann inn i lagrene. Det er også for liten plass til lagring, mener DSA.

Atom-reaktorer lager kraft fra radioaktivt stoff. Avfallet fra prosessen fortsetter å være radio-aktivt. Det utgjør en stor fare for miljøet på grunn av strålingsfaren. Denne faren varer i årevis. En type avfall kan være dødelig radioaktivt i 500 000 år, ett annet 4.500.000 år. Imens må det lagres forsvarlig. Det skriver Store norske leksikon.

På Kjeller ble atomafall fra reaktoren lagret i stålrør. Det var brenselstaver av stoffet uran, som er radioaktivt. Disse rørene er rustet delvis i stykker. Det finnes også avfall i rustfrie beholdere. Rundt avfalle er det en bygning. Men denne bygningen er ikke sikker nok. Det skrev avisa Aftenposten tidligere i år.

Solveig Dysvik er seksjonssjef i DSA. Hun har forklart hva DSA mener er feil med lagrene nå.

– Dette betyr at sikkerhets-barrierene ikke er helt intakte. Derfor har DSA bedt om at det skal gjøres tiltak. Det skal gjøre lagringen bedre. De må lage et nytt lager for brukt brensel. Det må være etter standarder og råd i resten av verden, skriver Dysvik i DSA i en epost til TU.

Institutt for Energiteknikk fikk frist til 15. august. De måtte fortelle DSA om fremtidsplanene for det nye lagre. Men de klarte ikke fristen. Innen 20. september må de komme opp med en ny plan om hvordan det skal gjøres.

Instituttet har bedt norske myndigheter om mer penger for bedre sikkerhet. I et brev som Aftenposten gjengir, skriver de at de får for lite penger for å følge anbefalingene for sikkerhet. Det gjelder blant annet krav både fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA og direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå