Tema
Bilde 1 av 5

Drapene som endret verden

Her ser du et øyeblikk som forandret Europa for alltid. Første verdenskrig er i ferd med å starte.

28. juni i 1914 er en varm dag i byen Sarajevo. Hertug Franz Ferdinand av Østerrike-Ungarn er på besøk med kona Sophie. De har vært på rådhuset og skal sette seg inn i en bil. Om få minutter skal de dø.

Paret har vært heldige tidligere på dagen. De slapp unna da en bombe eksploderte foran bilen deres. Nå er de på vei til sykehuset. Der skal de besøke skadde etter angrepet.

Franz Ferdinand er vant til at folk hater ham. Han skal arve tronen i Østerrike-Ungarn. Det bor mange fra folkegruppa serbere i landet. Men mange vil heller bli en del av landet Serbia. Flere serbiske opprørere vil drepe kronprinsen. Noen av dem bor her i Sarajevo i Bosnia. Landet ble tatt av Østerrike-Ungarn i 1878.

Franz Ferdinand og kona kjører med hest og vogn. Ved veien står Gavrilo Princip. Han er en serbisk opprører. Nå ser han sin sjanse. Han går mot vogna. Han skyter. Ett skudd treffer Franz Ferdinand i nakken. Et annet skudd treffer hertuginne Sofia i magen. Begge dør raskt.

Drapet ble starten på første verdenskrig. 11. november 2018 er det 100 år siden krigen sluttet. Da den startet sommeren 1914, trodde alle at den ville bli kort. Og at få ville bli drept. De fleste trodde krigen ville være ferdig til jul. De tok feil.

Østerrike-Ungarn ble rasende etter drapet på Franz Ferdinand og Sophie. De ville straffe Serbia. Tyskland støttet Østerrike-Ungarn.

– Krigen ville ikke startet hvis Tyskland og Østerrike-Ungarn hadde tatt andre valg, sier Rolf Hobson til Klar Tale. Han er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Frankrike og Russland støttet Serbia. Tyskland gikk inn i Belgia. Da reagerte Storbritannia. 4. august 1914 var det ikke lenger håp om en fredelig løsning. Krigen var i gang.

Ingen tidligere konflikter hadde vært så brutale.

– Det var krig på en annen måte enn tidligere. Mange land deltok. Det var også en mer intens bruk av våpen enn tidligere. Gass ble blant annet brukt som våpen for første gang, sier Hobson.

Tyskland testet sitt nye våpen klorgass i Belgia i 1915. Flere tusen døde i store smerter. Tyskland var også først med å bruke ubåten. Men det var særlig skytevåpen som granater som ble brukt mer enn tidligere.

– Det gjorde at soldatene ikke klarte å angripe. De måtte i stedet grave seg ned for å beskytte seg, sier Hobson.

Dette gjorde at krigen også blir kalt «skyttergravskrig». I skyttergravene var det rått og kaldt. Mange soldater døde Italia og Storbritannia kom med flere krav til Tyskland.

Tyskland måtte blant annet gi fra seg områder til Frankrike. De måtte også betale erstatning til flere land. Etter flere diskusjoner skrev Tyskland under på Versailles-traktaten 28. juni. Krigen var slutt.

Men Tyskland sitt tunge tap var også en viktig årsak til andre verdenskrig.

Om første verdenskrig

Ti millioner soldater døde i krigen. Rundt 7,5 millioner forsvant. Over 21 millioner ble skadd.

Krigen spredte seg til andre europeiske land. Også land som USA, Japan, Kina og Brasil ble med.

Krigen ble senere kjent som «Den store krigen». I moderne tid fikk den navnet første verdenskrig.

Norge var ikke med i krigen, men flere døde likevel. Skip ble senket eller kjørte på miner. 1.162 nordmenn ble drept. 943 mennesker forsvant på havet.

Siste utgave

På forsiden nå