Tema
Bilde 1 av 6

En gang lå dette på havets dyp

Stein og berg forteller oss hvordan verden var. Gjør deg klar for skattejakt.

Lenge før dinosaurene trampet rundt på jorda, skjedde det noe. Havet trakk innover land. Det slukte bit etter bit. Til slutt var Norge og resten av Skandinavia dekket av urhavet. Blekkspruter og andre dyr koste seg i havet, men på land var det ingenting som levde.

Det har gått 530 millioner år. Verden ser helt annerledes ut i dag. På Slemmestad i Buskerud finner vi fortsatt spor etter livet som var.

– Det finnes ikke gråstein. Alle steiner har sin spennende historie, sier Jørn Hurum. Professoren har gravd fram øgler og dinosaurer i hele verden. Han har forsket på forssiler siden han var barn. Se video her

I 2009 oppdaget han fossilet etter en 47 millioner år gammel ape. Den ble kalt «Ida». Nå skal Hurum vise fram dyr i steinene på Slemmestad, et lite tettsted ved Oslofjorden.

En gruppe er klar for skattejakt. De har sekker på ryggen. Jakkene beskytter mot den sure vinden. Vi går i samlet flokk etter Hurum. Etter bare noen meter stopper vi. Stein skal studeres. Folk strekker hals for å se inn i steinberget.

Her ligger ulik type stein lag på lag. Noen typer steiner er så tynne at de knekker. Du får svart sot på fingrene.

Geologer kaller det for alunskifer. Den har blitt skapt på dypt hav langt fra land. Den mørke fargen forteller at skiferen kom fra et sted med lite oksygen.

De andre steinene forteller andre historier. Steinene viser at tettstedet først var et flatt landområde. Havet steg og gjorde Slemmestad til en strand. Senere ble området en del av havbunnen.

– Det er nesten som steinen glitrer. Se på denne, sier Merethe Frøyland. Hun har funnet en stein som er presset flat over millioner av år. Frøyland er kona til Hurum. Hun er leder for Naturfagsenteret.

Frøyland og Hurum har skrevet en ny bok. «Geologiske turer i Oslo-traktene» tar leseren med på ti turer. Én av disse turene er på Slemmestad.

Frøyland peker på et merke i steinen. Er det fra et dyr? Det kan godt være. Vi trenger uansett ikke lete lenge for å finne mer. Skole-elever roper mens de spiller fotball på grønt kunstgress. På berget ved siden av ser vi spor som er 470 millioner år eldre enn elevene. Blekkspruter har laget merker i steinen. Ett sted er skallet etter dyret krøllet sammen. Det får turgåerne til å gispe av begeistring.

Vi kan også finne trilobitter. Det er en gruppe havdyr som er utdødd for millioner av år siden.

– Dette er delen av et hode, sier Hurum. Vi har flyttet oss til et nytt sted. Hurum har lært seg å kjenne igjen delene. For oss andre er det mye vanskeligere. Flere steder kan utrente øyner se dem bedre.

– Du finner spennende steiner over hele Norge. På ngu.no kan folk finne hvilke steiner eller fossiler som er i områdene. Fossilene er lettest å finne rundt i Oslo-området, sier Hurum til Klar Tale.

Ved enden av innsjøen Mjøsa er et annet spennende sted, ifølge Hurum. Der finner du også mørk skifer fra bunnen av urhavet. Du kan også finne en verdifull edelsten. Smaragder lokker folk til Minnesund i Akershus. De små, grønne steinene er lette å kjenne igjen.

– Jeg tror mange av de største steinene allerede er funnet, sier Hurum. Det betyr ikke at du ikke kan finne smaragder. Det er massevis av små steiner igjen. Smaragdgruvene på Minnesund stengte i 1907.

Denne saken ble først publisert i Klar Tale 8.juni 2017.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå