Tema

En slik måne får du ikke se på ti år

Stå opp tidlig mandag morgen. Da får du se en total måne-formørkelse.

Det lønner seg å stå tidlig opp og se opp på himmelen.

Mandag 21. januar skjer noe helt spesielt. Da kommer Månen inn i skyggen fra Jorda. Det blir måne-formørkelse.

– Det er en fin mulighet til å oppleve en total måneformørkelse. Du trenger ikke nødvendigvis være oppe halve natta. Stå opp i 6-tiden. Da kan du oppleve at månen havner helt i skyggen. Du får også se fasen når månen komme til syne igjen, sier Jan-Erik Ovaldsen til Klar Tale. Han er astronom. Han skriver blant annet bloggen Himmelkalenderen om denne formørkelsen.

Ovaldsen forklarer hva som skjer ved en måne-formørkelse.

– Når Månen passerer inn i skyggen fra Jorda, får vi en måne-formørkelse. Det skjer når Sola, Jorda og Månen er på linje i verdensrommet. Da ligger Månen enten helt eller delvis i skyggen av Jorda. Denne gangen kommer Månen inn i helskyggen fra Jorda. Slik får vi en total formørkelse, sier han.

Ovaldsen har sett på tidligere måne-formørkelser og formørkelser som kommer.

– Dette er første totale måneformørkelse vi kan se siden september 2015, sier han.

Astronomen har sjekket 28 måne-formørkelser fra nå og fram til og med 2030.

– Vi i Norge må vente nesten ti år før vi igjen kan se en total måneformørkelse som denne, sier han. Den blir først 31. desember 2028.

– Hva er spesielt med akkurat denne måne-formørkelsen?

– Den skjer samtidig som Månen er veldig nært Jorda. Det får månen til å se større ut enn vanlig. Vi kaller dette for «supermåne», men det er ikke et navn astronomer bruker, sier han.

Ovaldsen forklarer at supermåne og måneformørkelse blir til en «supermåne-formørkelse». Det er heller ikke veldig uvanlig at supermåne skjer samtidig som en måneformørkelse, sier han.

Ved en total måne-formørkelse ser Månen annerledes ut enn ellers. Den får en farge.

– Den blir ikke kullsvart når den er helt i skyggen. Det svake og ofte rødlige lysskjæret skyldes at sollyset blir avbøyd og farget rød. Det skjer når lyset passerer gjennom atmosfæren til Jorda før noe av det treffer Månen. Det er støv i atmosfæren og skyer langs kanten av jorda. Det avgjør hva slags farge Månen får. Den kan være alt fra grå og brunaktig til oransje eller dyp rød, sier Ovaldsen.

Vil du få med deg hele den totale måne-formørkelsen? Da må du stå tidlig opp.

– Den delvise fasen begynner kl 04:34 mandag 21. januar. Titter du opp på Månen, vil du se at den sakte «spises opp» av jordskyggen. Månen er helt inne i Jordas helskygge kl 05:41. Den totale måne-formørkelsen varer 1 time og tre minutter, sier astronomen.

Etter kl 06:44 dukker mer og mer av overflaten til Månen fram. Da beveger Månen seg ut av helskyggen.

– Du kan også tydelig se at Jordas skygge er buet. Det et godt bevis på at planeten vår er rund, i tilfelle noen skulle være i tvil, sier han.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå