Norge

Fem døde i skredet i Kåfjord

Skituristene som ble tatt av snøskredet i Kåfjord i Troms mandag, skal ha kjørt en farlig rute.

SKRED: Dette er fjellsiden på Sorbmegaisa-fjellet hvor skredet gikk mandag. En franskmann og fem sveitsere ble begravet i snøen. Bare én av dem overlevde.
Publisert Sist oppdatert

Fem personer døde i snøskredet i Kåfjord i Troms mandag. Én person ble gravd fram i live. De sveitsiske skituristene som ble tatt av skredet, skal ha kjørt en veldig bratt rute. Ingen som bor i området pleier å stå på ski der. Det sier guider fra området til avisa Dagbladet. De mener turistene var i et veldig bratt område og hadde valgt en annen rute enn det som er normalt.

– Jeg ville aldri kjørt i det området selv, sier Eirik Bræin Gikling. Han arrangerer turer i området.

LES MER HER: Seks personer tatt av skred

Området som turistene var i skal ha vært opptil 42 grader bratt, ifølge avisa VG. I Kåfjord mandag var skredfaren oppgitt til faregrad tre. Det er på en skala fra en til fem. Kjetil Brattlien er ekspert på skred. Han ved NGI opplyser at folk ved en slik faregrad ikke bør kjøre i særlig brattere bakker enn 30 grader.

Fjellet Sorbmegaisa er veldig populært blant skikjørere og turgåere. Navnet Sorbmegaisa er samisk og betyr «Det livsfarlige fjellet».

Skituristene hadde godt og riktig utstyr. De hadde utstyr for å søke etter mennesker i skred, spader, søkestenger og skredsekker. Men skredet var så kraftig at luftballongene i skredsekkene ble trykket flat av all snøen.

Skredsekkene skal normalt virke slik at ballongen hjelper deg å flyte oppå skredet. Den blir utløst av den som bærer sekken med en snor eller en spak. Ballongen skal gjøre at du ikke blir begravd i snøen.

Fire av de døde ble funnet ved hjelp av en antenne på rednings-helikopteret. Den fanget opp signaler fra skredsøkerne som de hadde med seg.

Mannen som overlevde skredet, ble funnet i den øvre delen av raset. Han hadde hodet over snøen. Han fikk skader, men ikke veldig alvorlige.

Fire av de døde ble funnet lenger ned i området. Den femte ble funnet på oversiden. Det var ikke langt fra der den overlevende sveitseren ble funnet.

– Dette er den alvorligste skredulykken siden Vassdal-ulykken i 1986. Der ble 16 drept, sier Frode Sandersen. Han er nestleder ved avdeling for naturskade i Norges Geotekniske Institutt (NGI).

De overlevende ble mandag kveld sendt til Tromsø. Der fikk de tilbud om profesjonell hjelp ved Universitets-sykehuset Nord-Norge (UNN). Der ble de også møtt av en som jobber ved den sveitsiske ambassaden i Stockholm i Sverige. Skituristene bodde på en båt i Kåfjord. Men de fikk overnatte i Tromsø natt til tirsdag.

Fortsatt vet ikke politiet hva som kan ha utløst det voldsomme skredet.

Det var tolv personer som reiste sammen. De var to franske guider og ti sveitsiske turister. En av de døde var en guide som hadde lang erfaring fra blant annet Chamonix i Frankrike.

Gruppen skal ha vært på rundt 1.000 meters høyde. Det var da snøen raste ut fra fjellsiden. Gruppen gikk på ski. Trolig var de skikjørere som kjører utenfor oppmerkede løyper. Det er foreløpig usikkert om turistene var på toppen av fjellet og kjørte nedover langs fjellsiden. Eller om de var nede i bunnen av dalen da snøen løsnet.