Tema

Finnes svaret i kongegraven?

Var viking-høvdingen Rollo egentlig norsk? I så fall stammer det britiske kongehuset egentlig fra Norge.

Forskere har endelig fått åpne graven til slektninger til viking-høvdingen Rollo. Forskerne vil finne ut om Rollo egentlig er Gange-Rolv fra Møre. Hvis han er det, er kommer det britiske kongehuset fra Norge. Men historier sier også at Rollo var fra Danmark.

Forskere fra Norge og Danmark var mandag i Normandie i Frankrike. Der åpnet de graven.

– Vi har jobbet med å få dette undersøkt i rundt sju år. Så det var stort, sier Sturla Ellingvåg i Stiftelsen Explico til nyhetsbyrået NTB. Han er historiker og den som satte i gang prosjektet. Forskerne skal hente ut materiale for å teste arvematerialet DNA.

Rollo var grunnleggeren av byen Normandie. Han var også greve av Rouen og tipptippoldefar til Vilhelm Erobreren. Vilhelm Erobreren er stamfar til det engelske kongehuset. Men Rollo og Gange-Rolv kan ha vært en og samme person. Det står det Snorres kongesagaer. Danske historikere mente at han kom fra Danmark. Gange-Rolv var sønn av Ragnvald Mørejarl. Han ble forvist fra Norge. Isteden skal han ha begynt et nytt liv i Frankrike.

I januar sa franske myndigheter og den franske kirken ja til å åpne gravene. Det er gravene til Rollos barnebarn og oldebarn. Graven er en sarkofag. De har ligget i gulvet i et kloster i Fécamp.

Forskerne fant blant tenner i den ene graven.

– Det er veldig viktig å finne tenner. For der kan DNA-et være bra selv om de har ligget lenge, sier Ellingvåg.

Fem tenner skal undersøkes av Rettsmedisinsk institutt i Danmark og Norge. Resultatet kommer trolig til høsten. Det skal presenteres i samarbeid med franske myndigheter.

De døde er gravlagt i sarkofager, som er en slags små kister. De er så små at en skulle tro det lå barn i dem.

– Når de skulle gravlegges i et gulv, var det liten plass. Det viktigste var å bevare skjelettet. Vi vet ikke hvordan det ble gjort her. Men det var vanlig å skjære likene i biter. Eller koke dem så kjøttet løsnet fra beina. Dermed behøvde ikke sarkofagen å være lengre enn et lårbeinet. Det er det lengste beinet i kroppen, sier Ole Bjørn Fausa. Han er styreformann i Samlerhuset og Det Norske Myntverket.

Han sier det var en utrolig opplevelse å få åpne graven.

– Dette er bare andre gang etter krigen at en kongegrav er åpnet i Frankrike. Bare å være med på det, og finne skjelettene oppi der. Det var spennende, høytidsstemt og uvirkelig på samme tid.

Det har mye å si for historien om Rollo og Gange-Rolv er samme person.

– Hvis det britiske kongehuset opprinnelig stammer fra Mørekysten endrer det for eksempel oppfatningen om at det norske kongehuset er ungt, med utspring fra det britiske og danske, sier Fausa

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå