Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fremtidens skolebok?

Bør lesebrettet erstatte skolebøkene? Ekspertene er ikke helt enige.

Lesebrett, skrivebrett eller nettbrett. iPaden har fått mange navn. Den ble lansert i forrige uke av dataselskapet Apple. iPad er en datamaskin. Den har en skjerm du kan trykke på. Du kan se film,
spille, lese aviser og snakke med venner. Alt du er vant til å gjøre på en vanlig datamaskin. Men denne maskinen er så liten at du kan holde den i hånda. Den styres med fingrene. Når du leser bøker kan du bla som i en vanlig bok.

LES MER HER: Kan endre måten vi leser på

Det er lett å bli imponert av den nye teknologien. Andre er imponert av hva maskinen kan bety for fremtiden. Øyvind Solstad er redaktør i NRKbeta. Det er NRKs satsing på nye medier. Han mener at skolene må begynne å bruke lesebrett.

– Barn må få slippe å dra med seg 10 kilo med bøker til skolen, sier han.

Solstad mener skolene vil spare penger dersom elevene får bøkene på et lesebrett. Alt av pensum kan legges inn på lesebrettet. Skolebøker blir gamle og må byttes ut. På lesebrettet er det enkelt å oppdatere bøkene.

– Jeg skulle ønske jeg var student igjen og fikk oppleve det, sier Solstad.

Voksne er vant til å bruke tastatur og mus til datamaskinen. Barn er blitt mer vant til å trykke på
skjermen. Solstad mener det er en mer naturlig måte å bruke maskinen på.

– Med trykkbare skjermer kan du enkelt flytte rundt på ting. Det passer for barn fordi maskinen reagerer slik den vanlige verden er, sier han.

Førsteamanuensis Anne Mangen jobber på Lesesenteret på Universitetet i Stavanger. Hun forsker på hvordan det er å lese på skjerm.

– iPaden virker mye mer brukervennlig enn en datamaskin. Måten du «blar» i innholdet på, er mer leservennlig enn å klikke med en datamus. Både datamaskinen og brettet kan forklare vanskelige tema med lyd og bilder. De er også bra for å lære seg å søke i tekster, sier hun.

iPaden har en annen type skjerm enn andre lesebrett. Den er mer lik en vanlig dataskjerm.
– Lesebrettet ga en viss ro til å lese teksten. Det gjør ikke iPaden. På den kan du spille musikk, se film og lese e-post. Fotoalbumet er et klikk unna. Da kan du lett bli forstyrret. Det kan bli vanskelig å konsentrere seg om å lese, sier Mangen.

BILDESPESIAL: Se. Lytt. Rør og les. Dette kan Apples nye datamaskin.
HØR MER HER: Her er iPaden

Hun mener også at det er vanskelig å lese lengre tekster på et lesebrett. Årsaken er at vi ikke har teksten fysisk foran oss.

– Noen ganger trenger vi å få et større overblikk over en tekst. Vi må se hvordan teksten er bygget opp, sier hun.
Mangen tror ikke det er lurt å ta papiret og boka fra barna.

– Elevene må lære å fordype seg i en tekst. Det er vanskeligere å konsentrere seg om en ting av gangen med en datamaskin eller en iPad. Vi må ikke ta fra dem den muligheten, sier hun.

Emneord

tema lesing data ipad