Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hedrer lutet fisk

Hver vinter hyller folk over hele Norge et dissende fiske-stykke med sang, taler og skål. Lutefisk-sesongen er i gang.

O Lutefisk, vi bøyer oss». Slik begynner lutefiskens egen sang; «Hymne til lutefiskens pris». Lutefisk er en av våre eldste matretter. Den har blitt til et fest-måltid, og mange mener lutefisken er en viktig del av jule-feiringen. I løpet av vinteren skal det spises over 3.000 tonn av fisken i Norge. Men ingen vet sikkert hvorfor og når folk begynte å legge tørrfisken i lut.

– Noen mener at det var den tyske presten Martin Luther som fant opp denne måten å myke opp fisken på. Det er ikke så langt fra sannheten. Vi vet at det finnes et brev der det står hvordan lutefisk skal lages. Det ble sendt fra en tysk biskop til svenske Gustav Wasa på 1500-tallet, sier Jan Kåre Øyen. Han var med på å starte verdens eneste lutefisk-museum i Drøbak i Akershus.

– Museet er for folk som elsker lutefisk. Det er spesielt fint i den tøffe delen av året når det ikke serveres lutefisk. Da kan folk gå her og se, og få ro i sjelen, sier Øyen.

Lutefisk-sesongen starter i midten av oktober, og varer fram til påske, mener han. En av utstillingene på museet viser et kjøkken.
– Der sitter en lutefisk-elsker og koser seg med lutefisk. Så får du se mannen når det ikke er lutefisk-sesong. Da sitter han i snekkerboden sin og er litt deprimert, sier Øyen.

Også på internett hedres lutefisken. Robert Fallan fra Trondheim startet gruppa «Lutefiskens venner Norge» på nett-samfunnet Facebook. Han smakte lutefisk første gang da han jobbet som kokk.

– Det er artig å ha en felles plass å snakke om tilbehør og sånt. Lutefisk er jo en litt spesiell rett. Mange liker det ikke i starten. Det tok noen år, men nå synes jeg det er fantastisk. Jeg er 37 år, men jeg tror ikke det er mange under 30 år som er så glad i lutefisk, sier han.

 

Slik lager du lutefisken

Ingredienser:
3 kilo lutefisk
3 spiseskjeer salt
600 gram poteter
200 gram bacon i skiver eller et stykke
Grovmalt pepper

Det er viktig at du kjøper store, fine stykker hos en fiskehandler.
Legg fisken i en ildfast-form, med skinnet ned.
Dryss over to spiseskjeer salt og la det stå i en time for å trekke ut væske.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Hell ut væsken, dryss over resten av saltet og dekk formen med folie.
Sett fisken i stekeovnen og stek i 40 til 60 minutter.
Skjær bacon i småbiter, og stek sakte. Da får du ut mye baconfett.

Emneord

tema lutefisk