Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her er tips til hva du kan gjøre 17. mai

Potetløp, sekkeløp og allsang. Det blir 17. mai i år også, men ikke som vanlig.

Digitalt barnetog. Parader med biler og båter. Allsang fra balkongen. Det blir en annerledes feiring av nasjonal-dagen 17. mai i år.

Her er noen tips til hva du kan gjøre:

Samling: Du kan invitere opptil 20 personer. Regjeringen har anbefalt å feire utendørs. Du kan servere mat, men det må være mulig å vaske hendene. Les hvilke regler som gjelder.

Digital konsert: Du kan se årets festkonsert i Oslo på internett. Elever fra Oslo-skolen og artisten Hkeem skal opptre. I Stavanger strømmer konserthuset en festforestilling.

Potetløp med avstand: Det er mulig å ha leker og aktiviteter i hagen. Da må du følge anbefalinger om avstand og smittevern. Både sekkeløp og potetløp er tradisjon for mange barn.

Se på TV: Kanalen NRK skal følge feiringen landet rundt. Her kan du se salutten på Akershus festning. Statsministeren og flere andre kjente fjes vil være gjester i programmet.Åpne balkong-døra: Over hele landet skal korps spille i gatene. Du kan også få se parader med biler og båter. Når og hvor er hemmelig, så her er det bare å følge med!

Husk å kjøpe inn is: Det er heldigvis ikke satt noen grense for hvor mange is du kan spise. Ta handleturen i god tid før dagen, så du slipper kø i butikken.

Tog: I flere byer blir det parader med båter på sjøen. Båtfolket i Fredrikstad mener de vil få Norges lengste flytende 17. mai-tog, skriver Dagsavisen. Over 200 båter har meldt seg på arrangementet på Facebook.I flere byer blir det også borgertog med biler. I Tromsø kan bil-kortesjen bli så lang som 2,5 kilometer. Det skriver avisa VG. 

I Bergen blir det også bil-tog. Veteranbiler og lastebiler skal kjøre parade gjennom byen, med musikk og sang. Kjøretøyene vil være i bevegelse hele tiden. Folk vil ikke få vite når disse togene kjører. Det er hemmelig, for å unngå store samlinger av folk, skriver avisa Bergens Tidende.

I 2020 blir det ingen barnetog i gatene. Det blir ingen jublende mengder med folk. Årets 17. mai blir ikke slik vi er vant til. Mye må avlyses på grunn av korona-viruset. Vi kan ikke samles i store grupper.

Likevel skal nasjonaldagen markeres. Rundt om i landet har folk funnet nye løsninger. Mange byer planlegger en digital feiring. Taler og planlagte aktiviteter skal strømmes på nett.

Det vil bli salutter og konserter i flere byer. Vi skal heise flagg og legge ned kranser. I Oslo kan du se folkedans i gatene.

Kor og korps vil også være i flere norske byer. Korps skal få spille i gatene, så lenge de holder to meters avstand.

Hasle skolekorps i Oslo pleier å marsjere i sentrum på 17. mai. I år skal de bare opptre i nærområdet.

– Vi kommer til å ha litt flagg-heisinger. Men vi skal ikke marsjere. Det er vanskelig å holde avstand mens vi marsjerer med så unge musikanter. Det forteller dirigent Sissel Larsen til Klar Tale.

Etter at flaggene er heist, skal korpset ha pop-up. De går til forskjellige steder i nabolaget. Så spiller de en marsj eller to.

– Vi skal ikke samle store grupper av folk. Så det er ingen som vet hvor vi kommer, sier Larsen.

I Lofoten kan folk få en privat korps-konsert i sin egen hage, ifølge avisa Lofotposten.

Trondheim skal ha digitale barnetog, ifølge kanalen NRK. Barnetogene skal filmes i forkant. Noen av barna har også filmet både sekkeløp og potetløp. Filmene skal vises på selve dagen.

Klokka 13.00 går salutten fra Akershus festning i Oslo. Rett etter det skal hele Norge synge nasjonal-sangen.

– Jeg håper folk vil åpne vinduer, gå ut på balkongen eller gå ut på gata med to meters avstand. Så kan vi synge «Ja, vi elsker» på samme tidspunkt. Det har kulturminister Abid Raja sagt.

Hvordan feirer du din 17. mai? Send gjerne bilder eller e-post til melding@klartale.no. Du kan også skrive til oss på Faceboook. Innleggene kan bli trykket i avisa.