Tema
Bilde 1 av 6

Hoteller har sine egne historier

Norske hoteller byr på spøkelser, gamle gårder – og en krokodille fra Malaysia.

Nær Kongsberg har de satt et hotell på en gammel gård. Den har historie helt tilbake til 1751. Noen steingjerder står igjen fra gammel tid. To eldre tun har senere flyttet inn på gården.

Tre søstre driver Søstrene Storaas hotell. De tok over driften etter foreldrene i 2014. Foreldrene startet hotell på 1990-tallet. Nå er søstrene klare til å ta imot gjester på sommerferie. De har både grønnsaker, sauer og griser på gården. Maten har kort vei til middagsbordet.

Familien Storaas har sine egne historier å fortelle. Familiens opplevelser er underholdning for gjestene. Over resepsjonen i hotellet henger for eksempel en gammel krokodille.

– Vi arvet denne krokodillen på starten av 2000-tallet, forteller Else Storaas til Klar Tale. Hun er en av søstrene som driver hotellet i Viken fylke.

Den utstoppede krokodillen bodde en gang i Malaysia. Der spiste den hunden til søstrenes tippoldefar mens han jobbet i landet.

– Ja, folk er opptatt av krokodillen. Én bestemt spøk får vi ofte høre: Den der er ikke lokal, vel? sier hun og ler.

Historier er viktige. De bringer folk sammen og gir oss noe å snakke om, mener Storaas.

Vi finner mange historiske hoteller i Norge. Noen av disse er gamle trehoteller i sveitserstil. Andre er gods eller gårder, slik som Søstrene Storaas. Hotellene har sine egne historier å fortelle. Kanskje har en familie drevet hotellet i generasjoner. Kanskje har hotellet hatt en svært kjent gjest eller flere.

Mange bruker nettopp historien når de lokker til seg gjester. I Telemark finner vi Dalen Hotel fra 1894. Det har dragehoder, tårn og spir. Flere konger har bodd her. Miss Greenfield er også en del av hotellets historie. Den britiske ladyen vandrer visstnok hvileløst rundt på hotellet.

Midt i byen Drøbak ligger Reenskaug Hotel. Der kan de fortelle at forfatteren Knut Hamsun har bodd. Det var tilbake i 1904. På Voss har Fleischer’s Hotel tatt imot gjester siden 1864. I Lofoten har gamle rorbuer blitt til steder der folk kan overnatte.

Flåm er ei populær bygd på Vestlandet. Der opplever du både bratte fjell og Sognefjorden. De har selvsagt også et historisk hotell. Fretheim Hotel ligger på en gård fra 1860. Christen Fretheim bygget hotellet i 1882. Siden ble det bygget ut.

– Det var mange menn som kom til bygda. De skulle drive med jakt og fiske, sier Øivind Wigand til Klar Tale. Han er direktør ved hotellet. Noen av gjestene var lorder fra Storbritannia. De måtte bo et sted og flyttet inn hos Christen. Han selv flyttet nærmest ut i fjøset, forteller Wigland.

Fretheim Hotel forteller gjestene sine om historien. De bruker historien i markedsføringen. Noen av hotellets rom er eldre enn andre. Disse er en del av en fast omvisning. Noen hevder også at Fretheim har et spøkelse. Wigand tror ikke på det.

– Jeg tror helst på det som kan bevises, sier han og ler.

Historiske hoteller har noen fordeler, mener han. Sjarm og sjel er noe av det. Dessuten tilbyr mange av dem lokal mat. Det gir en annen opplevelse enn et nyere byhotell, mener han.

Årets sommer blir annerledes også for Fretheim. Det er en tøff tid, sier direktøren. De permitterte folkene sine på grunn av korona-viruset. Nå er rundt 30 fast ansatte tilbake på jobb. Hotellet kommer til å tape penger på en sesong uten turister fra utlandet. De er viktige for både Flåm og hotellet, men det er også nordmenn.

– Vi gleder oss til å ta imot våre norske gjester, sier Wigand.

Siste utgave

På forsiden nå