Tema

Hvem bør få kjøpe norske våpen?

Norge tjener milliarder på å selge våpen og militært utstyr. Nå sier kritikere stopp.

Norske våpen-bedrifter selger våpen og ammunisjon til andre land. Industrien selger også mye annet militært utstyr og tjenester.

Salget var verdt over 6 milliarder kroner til sammen i 2017. Det er mye mer enn året før.

Nå skal Stortinget diskutere handelen med våpen og utstyr til forsvar. Flere organisasjoner krever at politikerne stopper handelen med noen land.

– Vi ber politikerne stopper salg av våpen til diktaturer, krever organisasjonen Changemaker. De fikk med seg flere. Sammen demonstrerte de lørdag.

Regjeringen har laget en lang forklaring. Den sier noe om hvem som får kjøpe våpen og utstyr. Den forklarer hvilke regler som gjelder. Dette legger de fram for Stortinget tirsdag.

– Norge har strenge regler, sier regjeringen. De vil ta vare på bedriftene som driver med militært utstyr. Samtidig skal de ha kontroll. Noen land får ikke handle med Norge.

Forskjellige land kjøper våpen og utstyr fra Norge. Ofte er kundene land som Norge samarbeider med om forsvar. På den måten bidrar Norge til egen og deres sikkerhet.

Land i Midtøsten kjøper også utstyr fra Norge. Det reagerer organisasjoner og flere partier på.

Saudi-Arabia har fått kjøpe militært utstyr, men ikke våpen. I november stoppet utenriksministeren hele salget. Det skjedde etter press fra flere. Både partier og trossamfunn i Norge hadde fått nok.

De forente arabiske emirater fortsetter som kunde. De får kjøpe annet militært utstyr enn våpen. Dette har også Stortingets utenriks- og forsvars-komité godtatt.

Begge disse landene er med i krigen i Jemen.

Sosialistisk Venstreparti (SV) er kritisk.

– Hvorfor er det så vanskelig å slutte å selge? Det forstår jeg ikke, sa Audun Lysbakken, ifølge nyhetsbyrået NTB. Han leder SV.

Landene skaper katastrofe i Jemen, sa han. Lysbakken krever at Norge rydder opp.

Organisasjonen Redd Barna reagerer også, ifølge NTB.

– 85.000 barn har dødd av sult og sykdom siden krigen startet, sa Birgitte Lange i organisasjonen.

Folk i Jemen sulter. Minst 10.000 mennesker skal være drept i krigen. Saudi-Arabia begynte bombingen i 2015.

Oman er også en kunde av Norge. Diktaturet kjøpte norske våpen for over 1 milliard kroner i 2017, ifølge avisa Aftenposten.

Siste utgave

På forsiden nå