Tema

Hvem var Jack the Ripper?

To forskere sier at de har svaret etter en DNA-test. Andre kaller studien deres for tull og misbruk av vitenskap.

Jack the Ripper er verdens mest berømte seriemorder. Han drepte minst fem kvinner i London i Storbritannia. Det skjedde i 1888.

Mange har lurt på hvem Jack the Ripper var. Det finnes flere teorier. Nå sier to forskere at de vet hvem seriemorderen var.

Forskerne har sjekket arvestoffet DNA. Det var på et silkesjal. Sjalet skal ha blitt funnet nær døde Catherine Eddowes.

– Data viset at sjalet har arvestoff fra Catheringe Eddowes. DNA fra flekker passer til en av politiets mistenkte: Aaron Kosminski.

Det skriver forskerne som har gjort studien. De undersøkte flere flekker på sjalet. Flekkene kunne være blod og sæd, mente de. Prøver av DNA ble sammenlignet med DNA fra levende slektninger. De var etterkommere av Eddowes og Kosminski. Forskerne fikk treff på begge to.

Sjalet tilhører Russell Edwards. Han kjøpte det fordi han er opptatt av Jack the Ripper-saken. Edwards ga sjalet til den finske forskeren Jari Louhelainen ved universitetet i Liverpool. Han og en kollega gjorde testene allerede 2014. Da skrev Edwards om testen i en bok. Han skrev at Kosminski sitt DNA var på sjalet.

Men det er først nå studien er vist fram. Den er publisert i Journal of Forensic Sciences. Den er utført av Jari Louhelainen sammen med David Miller fra et universitet i Leeds.

Men mange er kritiske. Andre eksperter sier undersøkelsen er uryddig på flere måter. Forskerne har bare testet det som heter mitokondrielt DNA. Slikt DNA kan være likt for mange tusen mennesker, sier én ekspert.

Sporene på sjalet er dessuten svært gamle. Mange har tatt i sjalet. Det er behandlet uforsiktig.

– Det finnes bilder av eieren som holder sjalet. Sjalet har visst også vært nær slektningene som er brukt til sammenligning, skriver genforsker Adam Rutherford på Twitter.

Han kaller studien for nonsens og dårlig vitenskap. Han mener at journalister lar seg lure.

– Vitenskapen blir misbrukt for å skape sensasjon. Dette er grotesk romantisering av de brutale drapene på fem uskyldige kvinner, skriver han.

Det er heller aldri bevist at sjalet tilhørte Eddowes.

– Dette finnes ingen historiske beviser som knytter sjalet til Eddowes. Dette er historie på sitt verste, skriver historikeren Hallie Rubenhold på Twitter. Hun har skrevet bok om kvinnene som ble drept. Hun mener de fortjener mer oppmerksomhet enn morderen.

Rutherford er enig.

– Vi kommer aldri til å vite hvem drapsmannen var. Men vi vet navnene på kvinnene han drepte, skriver Rutherford.

Aaron Kosminski var 23 år gammel. Han var en immigrant fra Polen. Mange gamle papirer viser at han var en viktig mistenkt for politiet.

Kosminski var trolig paranoid schizofren. Det er en tung psykisk sykdom. Han ble innlagt på asyl for psykisk syke. Det skjedde i 1891. Det var også året da drapene i området Whitechapel i London stanset.

Politiet var sikre på at samme mann drepte de fem kvinnene i 1888. Men flere drap som lignet skjedde fram til 1891.

Kosminski bodde på asyl til han døde i 1919.

Kilder: CBS News, Smithsonian Magazine, Forbes, Casebook: Jack the Ripper

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå