Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hvorfor lukter det annerledes hos eldre?

Elever i Rogaland vant pris for å ha forsket på lukt hos eldre.

Det var jubel på Storevarden skole i Tananger onsdag. Da vant to klasser priser i konkurransen Årets nysgjerrigper. Konkurransen velger to hovedvinnere. I år kom altså begge fra samme skole i Sola kommune i Rogaland.

Årets nysgjerrigper er en konkurranse i forskning for elever. Elevene kan forske på hva som helst og i alle fag. 

Femte klasse på Storevarden forsket på lukt hos eldre mennesker. De lurte på hvorfor det lukter annerledes hos folk over 80 år.

– Disse elevene har forsket på noe mange har lurt på. Arbeidet de har gjort, er grundig, sier Kate A. Furøy. Hun leder konkurransen.

Nå er du sikkert nysgjerrig. Hvorfor lukter det annerledes hos eldre? Elevene testet ulike ideer i to uker:  Lager eldre annerledes mat? Bor de i gamle hus? Har de gamle ting som lukter annerledes? Bruker de andre parfymer og vaskemidler? Eller er det støvete og begynner å lukte hjemme hos dem?

Barna brukte nesa i testene. De sjekket ulike hus. De dro til og med på luktetur i bruktbutikken Fretex. Elevene fant to mulige årsaker til lukten. Den ene årsaken er andre matvaner. Den andre årsaken er at eldre har flere gamle ting.

– Vi mener vi har funnet ut at gamle ting og møbler kan være svar på at det lukter annerledes hjemme hos eldre mennesker, skriver elevene i rapporten sin.

Elevene var usikre, men de trodde også at det kunne lukte i eldre hus som ikke var pusset opp. Parfyme eller vaskemidler hadde ikke noe å si, mente elevene. Det var også feil at støv luktet.

Tredje klasse på Storevarden skole forsket på smiling. Hva er egentlig et smil? Og hvordan kan du bli i bedre humør av å trekke munnen oppover?

Elevene snakket med folk i alle aldere. De spurte folk hvorfor de smilte eller ikke. De laget en oversikt over ulike typer smil. Elevene fant ut at de smilte mer bare fordi de jobbet med prosjektet sitt. Smil fører til smil, oppdaget de.

Forskningsrådet arrangerer konkurransen Årets nysgjerrigper. Den er for elever i 1. til 7. klasse. 179 bidrag var sendt inn i år. 22 ble plukket ut til finalen. Fire av dem kom fra Storevarden skole.

Vinnerne fikk premien onsdag. Den var på 30.000 kroner.