Tema

Ikke la magesyke ødelegge ferien

Mange får ødelagt ferien sin av magesyke. Vær forsiktig med hva du spiser, råder eksperter.

Det er typisk å bli magesyk når du er på ferie i et annet land. Mange land har andre typer bakterier og virus enn vi er vant med i Norge.

– Det er lurt å huske på at man oppfører seg annerledes når man er på reise. Hjemme lager man ofte mat selv, på ferie spiser man som regel ute. Da er det større risiko for å bli smittet, sier Bernardo Guzman Herrador til NTB. Han er seniorrådgiver ved Folkehelse-instituttet.

Mange blir smittet av bakteriene Campylobacter og salmonella. Det finnes mange andre bakterier og virus kan føre til diaré. Det meste av smitten blir drept når maten kokes eller stekes.

Mat som blir stående lunken over lengre tid etter at den er kokt eller stekt, kan du også bli syk av. Det er fordi noen bakterier kan overleve i maten selv om den er kokt eller stekt.

Som regel er det trygt å spise kokt og stekt mat som er skikkelig varm. Frukt og grønnsaker som du skreller selv, skal også være trygg.

Noen andre råd er:

- å bare drikke vann som er desinfisert. Drik heller flaskevann.

- å unngå isbiter og kalde sauser.

- å bare spise egg som er helt gjennomstekt.

- å bare spise godt stekt kjøtt. Dette er spesielt viktig for gravide.

Siste utgave

På forsiden nå