Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jakten på Betlehemsstjernen

Stjernen er blitt et av de viktigste symbolene i julen. Men var det virkelig en stjerne som ledet de vise menn til Jesusbarnet?

Ifølge Bibelen lyste en spesiell stjerne på himmelen da Jesus ble født. Tre vise menn fulgte stjernen. Den viste vei til stallen der Jesus ble født. Det er denne stjernen som kalles Julestjernen eller Betlehemsstjernen. Den er blitt et viktig symbol i julen. Men ekspertene er uenige. Var det en spesiell stjerne på himmelen da Jesus ble født? Eller er det bare et eventyr?

– Det er en veldig mystisk fortelling. Mange har prøvd å tolke den. Men de er ikke enige, sier Tor Aslesen til Klar Tale. Han er nestleder i Norsk Astronomisk selskap.

Astrologi var viktig på den tiden da Jesus ble født. Folk brukte stjernene og det som skjedde på himmelen til å forstå verden. De trodde at det som skjedde på jorda, også vistes på himmelen. De vise mennene det står om i Bibelen, var eksperter som tydet stjernene, forteller han.

– De var på en måte astrologer, sier Aslesen.

Folk hadde et stort system for å tolke det som skjedde.

– Dersom en konge døde, kunne de for eksempel se hvor planeten Jupiter sto akkurat da. De mente at en annen konge ville dø neste gang Jupiter sto på samme sted, sier han.

 

Men vanlige folk visste ikke like mye om himmelen og stjernene. Ekspertene måtte forklare på en måte de kunne forstå, forteller Aslesen.

– Det gjør det også vanskelig for oss å vite hva som skjedde på himmelen. Vi vet ikke hvilke symboler ekspertene brukte for å forklare, sier han.

 

En forklaring er at det var planetene Jupiter og Saturn de vise mennene så.

– Det regnes som den mest sannsynlige forklaringen. Vi vet at Jupiter og Saturn sto på linje tre ganger denne tiden. Det vil si at de kom så nære hverandre at lyset ble sterkere. Sammen kan de ha sett ut som en stjerne, sier Aslesen.

Noen mener at Betlehemsstjernen kan ha vært en komet. Men det finnes ingen beskrivelser som passer, forteller Aslesen. Han tror ikke folk ville ha sett på en komet som noe positivt.

– Jeg tror de ville synes en komet var skremmende. De ville nok ikke tenkt at den varslet om at en ny konge var født, sier han.

En annen forklaring er at det var en supernova.

– Det er en stjerne som blusser opp. Men det står i Bibelen at stjernen sto stille, sier han.

 

Betlehemsstjernen er et symbol på noe som viser vei. Men det kan også brukes som et symbol på selve Jesus, forteller Ørnulf Hodne. Han er forfatter og forsker.

– Før var det vanlig å tro at stjerner ble tent når noen ble født. Stjernene slukket når noen døde. Store, klare stjerner på himmelen var sjelene til viktige mennesker, sier han.

Hodne finner en svensk bok om folketro. Der står det om hvordan vanlige folk tenkte på stjerner før i tiden. I boka står det at stjerner ble brukt til å spå og til å se hva slags vær det ville bli. Hodne forteller at Betlehemsstjernen kan ha vært en myte. En historie som ble lagt til i fortellingen.

– Slik ble det enklere for jødene å godta historien. Ingen ville tro at en så viktig person som Jesus ble født uten at det var synlig på himmelen, sier han.