Tema

Jakten på Palmes morder kan nærme seg slutten

Før 1. juli skal svensk politi ha bestemt seg. De har to valg. Enten blir drapet på Olof Palme henlagt. Eller så må noen bli tiltalt for å ha drept den svenske statsministeren.

Krister Petersson leder politiets arbeid med å finne ut hvem som drepte Olof Palme. Han sier at de i løpet av juni skal bestemme om noen blir tiltalt. Hvis ikke må de avslutte arbeidet, og saken blir henlagt.

Politiet har aldri jobbet så lenge med noe annet drap i Sverige. De har forsøkt å finne morderen i 34 år. Nå nærmer det seg en slutt.

Les mer: Palme-drapet preger fortsatt Sverige

Drapet skjedde kvelden 28. februar i 1986. Olof Palme skulle se en film på kino med kona Lisbet. Det fikk endte med at Palme ble drept. Det skjedde da de gikk fra kinoen. En ukjent mann skal ha kommet og skutt palme i ryggen. Klokken er 23.21.30. Mannen som skyter, løper fra stedet. Palme blir fraktet til sykehuset. Klokken 00.06 er statsministeren død.

Palme var både elsket og hatet som politiker. Både i Sverige, men også i utlandet. Det var derfor mange som kunne være mistenkt for drapet.

Opp gjennom årene har det flere spor og mordere vært undersøkt. Bare en gang har det ført til at noen ble tiltalt. Det var Christer Pettersson. Han ble først ble dømt for drapet, men deretter frikjent. Han døde i 2004.

Peterson i politiet har et håp. Han tror de snart kan si mer om hva som skjedde den natten. Det sa han også i et intervju med kanalen SVT tidligere i år. Men ingen er mistenkt for drapet nå. Men løsningen skal være klar i løpet av juni. I mars ble en DNA-prøve sendt inn for å bli testet. Ny og avansert testing kan gi svar på hvem som skjøt Palme. Det skrev avisa Aftonbladet tidligere i år.

Les også: – Bestilte Palme-drapet

Hvis morderen er død, kan han heller ikke bli stilt for retten. Da vil politiet avslutte arbeidet. Og gruppen som har jobbet med saken blir lagt ned. Det er få politifolk som jobber med drapet nå. Det er Peterson og fire andre.

DNA-prøver er en del av etterforskningen av en mann som blir kalt "Skandia-mannen". Flere svensker medier har skrevet navnet på mannen. Petersson har også sagt at det er en av de mistenke. Mannen jobbet like ved der Palme ble skutt. Arbeidslister viser at han dro fra jobben 23.21. Han ble intervjuet av flere medier etter drapet. Men det var som et av de første vitnene på stedet. Han tok sitt eget liv i 2000.

Han var også kritisk til politiets arbeid med å finne morderen. Det sa han til svenske medier i april 1986.

– Jeg tror at politiet har sendt ut feil beskrivelse på mannen som drepte Palme. Den beskrivelsen de har sendt ut stemmer jo nemlig helt med mitt utseende, sa han.

Siste utgave

På forsiden nå