Tema
Bilde 1 av 3

Kan de kvitte seg med Trumps avtale?

Landet sliter med drap og dårlig økonomi. Likevel ble Guatemala presset inn i en avtale om å ta imot migranter fra USA. Søndag er det valg.

Søndag skal Guatemala velge ny president. Det blir enten sosialdemokraten Sandra Torres eller Alejandro Giammattei fra høyre side av politikken.

De er begge imot avtalen som ble gjort med USA i juli. Den sier at Guatemala skal ta imot migranter som har reist gjennom landet. Kommer de til USA? Da skal de snu og søke asyl i Guatemala.

– Avtalen er sjokkerende. USA vet godt at det er farlig i landet, skriver organisasjonen Amnesty.

Mange er på flukt fra kriminalitet og fattigdom i Honduras og El Salvador. Kritikerne mener at Guatemala er like farlig som landene folk flykter fra. Guatemala sliter med vold, mange drap og kriminalitet. Det finnes handel med både narkotika, våpen og mennesker.

– Guatemala er ikke et trygt land for migranter som er uønsket i USA, sier aktivisten Brenda Hernándezun, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Guatemala kan knapt ta vare på sine egne, mener hun. Landet klarer ikke mange sårbare migranter i tillegg.

Men folk som driver med handel, er fornøyde.

– Risikoen var stor hvis vi sa nei til avtalen, sier Juan Carlos Tefel til NTB. Han leder landets forbund for industri og landbruk.

President Donald Trump truet med økonomisk straff mot Guatemala. Sittende president Jimmy Morales ga etter og skrev under på avtalen.

– Avtalen er umoralsk og kan være ulovlig, skriver Jordan Rodas på Twitter. Han jobber med menneskerettigheter i Guatemala.

Presset fra USA kan ha brutt med internasjonal lov, mener Rodas.

Avtalen kan også være ugyldig etter grunnloven til Guatemala. Kongressen må godkjenne avtalen. Det skriver organisasjonen Americas Society (AS).

Avtalen er et hett tema i valgkampen. Både Sandra Torres og eller Alejandro Giammattei har sagt at de er skeptiske.

– Amerikanerne vet godt at president Jimmy Morales mangler tillit og støtte til å skrive under på avtalen, sa Torres til nyhetsbyrået AP. Det var før avtalen ble skrevet under.

Giammattei sier han er helt imot avtalen.

– Jeg er den som er mest sint av alle. Jeg er imot det president Morales gjorde. Avtalen må gjennom kongressen, skriver han på Twitter.

Folk i Guatemala har også protestert mot den nye avtalen. Men mange bryr seg ikke. De har nok med seg selv. De har mistet troen på politikere. Trolig kommer bare 52 prosent av folket til å stemme i valget søndag, ifølge AS.

Siste utgave

På forsiden nå