Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

KGB-agenten som ble president

Russlands president fyller 65 år. Vladimir Putin er fortsatt populær i hjemlandet.

Det var kaos i Russland på 1990-tallet. De slet med kriminalitet og økonomiske problemer. Vladimir Putin ble president i Russland i år 2000. Han skapte orden. Det gikk bedre med økonomien. Landet ble styrt på en mer stabil måte. Russland var på vei til å bli mektig igjen.

– Dette er noe av grunnen til at Putin er populær, sier Helge Blakkisrud. Klar Tale intervjuet forskeren fra NUPI  i 2016.

Putin oppfattes som en sterk og bestemt leder, forklarer Blakkisrud.

– Personen Putin får mye oppmerksomhet. Han virker kanskje ikke så sjarmerende. Men russerne liker stilen hans.

Vladimir Putin ble født i byen Leningrad i 1952. I dag heter byen St. Petersburg og er nest størst i Russland. Putin vokste opp i det kommunistiske Sovjetunionen. 

– Han sier selv at han var en bølle som barn. Han sloss mye, sier Masha Gessen. Hun snakket om Putin på talkshowet Skavlan i 2014. Gessen har skrevet bok om Putin.

Putin vokste opp med å trene kampsport. Han studerte tysk og snakker språket flytende. På universitetet studerte han juss. I 1983 giftet Putin seg med flyvertinnen Lyudmila. Paret fikk to barn sammen. Men ekteskapet varte ikke. De skilte seg i 2014.

Fra 1975 jobbet Putin for etterretningen KGB. De sendte ham til Øst-Tyskland. Her var han til kommunismen tok slutt i 1991.

– Jeg tror han mener at KGB er det beste som finnes, og at alt bør ligne KGB. Han har bygd et land som ligner KGB, mener Gessen.

Putin gjorde rask politisk karriere etter at Sovjetunionen ble oppløst. Han var viseborgermester i St. Petersburg, så ble han nasjonal sikkerhetsrådgiver, og så statsminister. I 2000 ble han valgt til president.

Putin gjorde raskt endringer som folket likte. Han bygde opp igjen den nasjonale stoltheten. Putin ville ikke si at alt ved det gamle Sovjetunionen var galt, skriver snl.no. Han fikk tilbake nasjonalsangen med ny tekst. Han ville vise at Russland er stort og mektig.

– Putin tenker at dersom verden frykter Russland, så har han vist at Russland er et mektig land, sier Gessen til Democracy Now.

Forsvars-samarbeidet Nato er bekymret. Russland oppfører seg aggressivt, mener de. Han har gitt seg selv for mye makt. Han hemmer ytringsfriheten. Han har startet kriger og konflikter. Det er mistanker om at han får drept folk som er uenige med ham.

Men Vladimir Putin sier at alt er overdrevet.

– Russland er ingen trussel, sier Putin.

 

Bildet viser Vladimir Putin som soler seg i bar overkropp.
Foto: Kremlin Pool / AP / NTB scanpix
Vis bildetekst
Bildet viser en T-skjorte med Vladimir Putin på.
Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix
Vis bildetekst