Tema
Bilde 1 av 4

Korona har endret oss på ett år

For ett år siden kom korona til Norge. Nå har vi nesten sluttet å klemme hverandre.

– Ikke få panikk, sa en kvinne i februar i fjor. Hun ble Norges første med korona. Kvinnen hadde vært i Kina, der viruset herjet.

I all hast kalte myndighetene pressen inn til møte. Det skjedde 26. februar 2020. De sa at viruset nå var oppdaget i Norge. Vi ante ikke hva som sto foran oss.

Kvinnen fikk mye oppfølging. Smittevern-legen ringte hver dag. Det sier Kathrine Kristoffersen til nyhetsbyrået NTB. Hun er kommune-overlege i Tromsø.

– Det ble tatt flere tester. Det tok tid før hun kom ut av isolasjon. Den gang var det ikke noen regler om at tiden i isolasjon var så og så lang. Så det varte ekstra lenge, sier Kristoffersen.

Slik har korona påvirket oss:

Jobb og skole

Regjeringen stengte Norge 12. mars. Mange av oss flyttet jobben fra kontoret og hjem. Slik har vi det fortsatt. Bedrifter bruker tjenester som Skype, Teams og Zoom for å holde kontakt.

I januar 2020 var omtrent 100.000 personer uten jobb. Det viser tall fra etaten Nav. Alle disse var registrert som jobbsøkere. I dag er dobbelt så mange uten jobb. Det er sammenlignet med starten av 2020.

Skoler i hele Norge stengte en periode i fjor. I dag kan elevene gå på skolen, men de må følge regler. Håndvask og faste grupper er en del av hverdagen. Smitten avgjør hvor strenge regler det er på skolen.

For eldre elever blir det ingen eksamen i vår. Studenter føler seg ensomme i pandemien.
– Det har vært et skikkelig kjipt år for mange studenter, sa Henrik Asheim. Han er statsråd med ansvar for utdanning.

Reise

Savner du reiser til Spania og storbyer i Europa? Bare glem det. Grensene er omtrent helt stengt. Ikke dra utenlands nå, sier regjeringen. Slik blir det minst til 1. mars. For ett år siden kom fornøyde turister hjem fra Østerrike. Men de hadde med seg korona i kroppen.

Nå er vaksinene her. Det kan bli mulig å ta seg en tur ut av Norge nærmere sommeren.
Bedrifter trenger fortsatt arbeidere. Derfor slipper noen arbeidere fra andre land inn i Norge. Men de får ikke komme fritt over grensa, slik som før. De må ha negativ korona-test. De slipper heller ikke unna karantene.

Grensa mellom Norge og Sverige er fortsatt stengt. Det får eiere av matbutikker i Norge til å gni seg i hendene. Norske butikker tjente 30,5 milliarder kroner ekstra i fjor, ifølge NTB.

Helse

Liv og helse kommer alltid først. Slik er det også når myndighetene deler ut verdifulle stikk med vaksine. De eldre får vaksinen først. For korona-viruset tar liv. Over 600 personer er døde av eller med viruset. De nye variantene skaper enda mer bekymring. De sprer seg lettere.

I 2019 kunne vi gå fritt inn på norske sykehus. I dag står vakter med munnbind i døra. De spør om du hoster eller har vond hals.

Har du lurt på hvorfor så mye må være stengt? Myndighetene frykter for helsevesenet. Blir mange syke på én gang, kan det falle sammen. Dessuten trenger vi at fagfolk holder seg friske.

Omtrent 70.000 personer i Norge vært smittet med korona. Det gjelder smitte som er oppdaget ved test.

Sosialt

Tenk deg tilbake til jula 2019. Hvor mange ønsket du god jul med en klem? Blir du nesten forstyrret når du ser noen klemme i en litt eldre TV-serie?
Klemming er en av de tingene vi har sluttet med. I mars i fjor glemte statsminister Erna Solberg seg. Hun strakk fram hånden mot Camilla Stoltenberg. Hun er direktør i Folkehelse-instituttet. Slik hilsning er fy-fy.

Undersøkelser forteller om følgene. Mange er ensomme. Folk sliter psykisk fordi vi ikke får være sammen. Kulturlivet er en av bransjene som holder mye stengt. Både konserter, festivaler og kinoturer må vente. Men én sosial ting er anbefalt: friluftsliv.
– I pandemien har naturen vært et fristed, sa Dag Terje Klarp Solvang i desember. Han er generalsekretær i Den Norske Turistforening.

Næringsliv og økonomi

Norge har en sparegris, også kalt oljefondet. Den kommer ekstra godt med i pandemien. For regjeringen må hjelpe næringslivet ut av knipen. Bedrifter i reiseliv, restauranter, barer og handel har det tøft. Også idrett og kultur har fått egen krisehjelp.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå