Tema
Bilde 1 av 7

Kroppen avslører deg

Du sender ut informasjon til menneskene rundt deg, hele tiden. Som oftest er du ikke klar over det selv.

– Kroppen viser det du egentlig føler, sier Live Bressendorf Lindseth til Klar Tale. Hun er ekspert på kroppsspråk.

Men det er ikke så enkelt, sier Lindseth.

– Du vet ikke alltid hva du føler til enhver tid. En følelse kan forsvinne i løpet av et sekund. Folk kan jo se deg akkurat i det øyeblikket. Det kan skape misforståelser.

– Hvilket kroppsspråk er det mest misforståtte?

– Konsentrasjon, sier Lindseth. Det hender at folk tror andre er sinte. Uten at det behøver å være sånn.

Noen ansiktsuttrykk er felles for folk i hele verden. Vi blir overrasket, sinte, triste, redde og viser avsky.

– Men det gledessmilet som kommer av seg selv, er helt spesielt, sier Lindseth. Det kan ikke tolkes feil.

Du prater mest med ansiktet, armer og bein. Du tror kanskje at det er stemmen du bruker mest. Men du sender ut hundre signaler med kroppen. Med stemmen sender du bare ut ni.

Ansiktet forteller mest, uten at du er klar over det.

– Vi ser på ansiktene til hverandre hele tiden. Vi viser hva vi føler om det vi egentlig prater om. For ord er ikke alltid like lette å forstå.

– Hva om du blir oppfattet som nervøs, uten å være det?

– Folk er kanskje nervøse innerst inne. Men de gir seg ikke lov til å være det. Det hender at du tror du fikser ting bedre enn du gjør. Du trøster deg selv. Du sier at «dette går så fint, dette er så greit», sier Lindseth.

– Hva med rødming?

– Rødming handler veldig ofte om at du plutselig blir bevisst på deg selv. Du oppdager at du har alles oppmerksomhet. Det kan være litt skummelt. Da får du en reaksjon med frykt. Det gjør at kroppen vil forsvare seg, sier Lindseth.

Å bli redd påvirker organer du har inni kroppen. Dette gjør at hjertet slår fortere. Dermed pumper hjertet mer blod rundt i kroppen. Slik kan du bli rød i ansiktet, forklarer hun.

– Hva kan det bety å hvile hodet i hånda?

– Når du tar på deg selv, er det ofte fordi du vil trøste deg selv. Du prøver å roe deg selv ned. Tar du på andre, kan det være et ønske om å komme nærmere et annet menneske.

– Hva med øynene? Hva sier de?

– Er du glad, vil øynene vise det. Da kan de for eksempel skinne. Pupillene dine blir større eller mindre ut ifra hvilke følelser du har akkurat da, sier Lindseth.

Kulturen betyr også noe for hvordan vi bruker kroppen vår. Noe av kroppsspråket har vi lært. Slike gester er det lurt å være litt oppmerksom på. De kan betyr ulike ting i ulike land, sier Lindseth.

– Å vise tommel opp kan for oss bety at noe er bra. Du bør ikke vise tommel opp i Iran eller Brasil. Der betyr det «dra til helvete», sier Lindseth.

– Er det noe med kroppsspråket vårt som du har lagt merke til i det siste?

– Folk som blir oppfattet som sure, er egentlig triste, sier Lindseth.

– Ser du nøye etter, kan du heller si noe hyggelig til den personen. Å få andre i godt humør gjør faktisk noe med hjernen din. Du kan påvirke andre menneskers kroppsspråk og følelser med ditt eget kroppsspråk. Fordi det er smittsomt, sier hun.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå