Tema

Nå er dette lovlig i Saudi-Arabia

Kvinner i Saudi-Arabia får endelig lov til å kjøre bil. Men vi skal være forsiktige med å juble, mener Amnesty.

– Det føltes rart. Jeg har aldri sittet på denne siden i bilen. Men det kjentes godt. Du føler du har kontroll.

Det sa 18 år gamle Sara Ghouth tidligere i år. Hun var blant de første kvinnene i Saudi-Arabia som fikk prøve å kjøre bil. Nå har kvinner i landet klart kjøreprøven i tur og orden. De har fått førerkortene sine, og søndag skjer det endelig: Da endres loven, og de kan kjøre bil selv.

Men Ina Tin i Amnesty advarer mot å juble for høyt.

– De spiller et spill, sier Tin til avisa Dagbladet. At kvinner får kjøre bil, kan være et triks for å unngå mer kritikk, tror hun.

Saudi-Arabia er blant de verste i verden på likestilling. Det viser en rapport fra Verdens økonomiske forum. Kvinner må be om lov til å studere og dra på reise. De må kjøres av menn til skole og jobb. I tillegg skal de dekke seg til for ikke å vise hud og hår.

Det er selvsagt en viktig endring at kvinner får kjøre bil, sier Tin. Men hun tror ikke ting blir bra i landet, verken for menn eller kvinner. Fortsatt brukes vold og henrettelser for å undertrykke folket. Det kongelige styret har all makt. Landet er styrt etter strenge islamske lover.

– Kronprinsen vil endre økonomien, ikke myke opp styresettet, mener Tin.

Saudi-Arabia har en økonomi bygd på olje. Men oljeprisene er blitt lavere. Landet trenger andre inntekter i framtida. Da må de åpne seg mer mot verden.

Kvinner er lovet flere rettigheter framover. Kronprins Mohammed bin Salman sier at de kan gå på kino. De kan også se idrett fra stadioner.

I fjor dro kvinner fra avisa VG til Saudi-Arabia. På flyet fikk ikke kvinner sitte sammen med fremmede menn. Kvinnene har egne køer på flyplassen. De sitter i egne avdelinger på restauranter.

– Saudi-Arabia er det verste av alle land å være kvinne i. Noen sier at vi har alt. Vi har privatsjåfør, smykker, penger og en mann som passer på oss. Men dette er ikke frihet, sa Naseema al-Sada til avisa.

Hun var én av kvinnene som turte å snakke med VG. Mange andre fryktet følgene. De kunne bli arrestert og pisket.

Nå er Naseema al-Sada lettet.

– Vi har ofret mye for å komme hit. Dette er første gang myndighetene lytter til oss. Vi håper dette er første skritt på vei til økt likestilling, sier hun til VG.

Siste utgave

På forsiden nå