Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Oppdaget ny planet i Melkeveien

Astronomer har oppdaget en ny planet. Den sirkler rundt en stjerne i vår egen galakse.

Astronomer sier de har oppdaget en planet. Den sirkler rundt stjerna Beta Pictoris. Den ligger i vår egen galakse, Melkeveien.

– Vi snakker om en gigantisk planet. Den er rundt 3.000 ganger større enn jorden. Planeten ligger 2,7 ganger lenger fra stjernen sin enn jorden er fra sola, sier Anne-Marie Lagrange. Hun er astrofysiker ved Frankrikes nasjonale senter for vitenskapelig forskning (CNRS). Hun er hovedforfatter i en studie i tidsskriftet Nature Astronomy.

Den nye planeten kalles b Pictoris c. Den går rundt sin bane omtrent hver 1.200 dag. Det er en stor planet. Det er også planeten b Pictoris b. Den ble oppdaget av Lagrange og temaet hennes i 2009.

B Pictoris c ble oppdaget ved å analysere 10 år gamle data. De ble hentet inn med instrumenter på La Silla-observatoriet nord i Chile.

Beta Pictoris er sammenlignet med solen en nyfødt planet. Den er 23 millioner år gammel. Solen er 4,5 milliarder år gammel. Det skriver nyhetsbyrået AFP. Planeten ligger også ganske nært oss. Den er litt over av 63 lysår unna jorda.