Norge

På husjakt med CV

Sent i august mangler fortsatt tusenvis av studenter et sted å bo. I Oslo er jakten på en leilighet minst like vanskelig som å søke jobb.

JAKT: Nikolaï Clavier (til venstre) og Synøve Vang (i midten) kikker på CV-en til Kamilla Andersen (til høyre). Hun leter etter et sted å bo i Oslo. Tusenvis av studenter mangler et sted å bo. Det er selv om skoleåret for lengst er i gang.
Publisert Sist oppdatert

Et nytt skoleår er for lengst i gang. Men i midten av august manglet fremdeles nesten 15.000 studenter et sted å bo. Det er i følge Norsk student-organisasjon.

Kamilla Andersen på 20 år har lett etter en leilighet i fire uker. Nå bor hun sammen med eks-kjæresten til hun finner et nytt hjem.

– Det ble slutt mellom oss i sommer. Det er litt rart å bo der. Men heldigvis har jeg fått lov til å bli til jeg har funnet meg noe nytt. Jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle ta så lang tid. Men jeg føler meg heldig som får lov til å være i Oslo og bo her mens jeg er på visning, sier hun til Klar Tale.

Nå skal hun på visning i et kollektiv på Sagene i Oslo. Et kollektiv er en leilighet der flere studenter bor sammen. Synøve Vang på 21 år og Nikolaï Clavier på 22 har et rom ledig. Prisen er 4.500 kroner i måneden. Det er akkurat det Kamilla har råd til å betale. Men rommet i kollektivet er populært. Det merkes at det er vanskelig for studenter å få et sted å bo, forteller Synøve.

– Jeg har fått 50 e-poster og veldig mange meldinger på telefonen fra folk som er interessert. Den har ringt sikkert ti ganger om dagen. Det er siden vi la ut annonsen. Det har vært rundt 15 personer på visning. I tillegg måtte vi si nei til mange som ikke kunne komme i dag, sier hun.

Leiligheten har felles stue, bad og et lite kjøkken. Soverommet som står ledig er ikke stort, men ordentlig og pent.

– Så koselig rom det var, da!, sier Kamilla begeistret.

– Sa bra at du synes det. Senga står der hvis du har lyst til å beholde den, hvis ikke gir vi den bort, sier Synøve.

Hun og Nikolaï studerer musikk begge to. Andersen studerer jus. Synøve og Nicolaï lurer på om Kamilla er litt kreativ likevel.

– Ja, jeg har spilt teater i snart seks år. I tillegg er jeg veldig glad i å tegne og male, svarer Kamilla.

Det er viktig for Synøve og Nikolaï at den som flytter inn, passer inn sammen med dem. Derfor stiller de en del spørsmål til dem som kommer på visning.

– Vi ser etter noen som er ryddige og flinke til å holde orden. I tillegg må personen være hyggelig og ikke bråke for mye. Vi er jo studenter vi som bor her, sier Synøve.

– Vi er ganske rolige. Vi pleier å sitte her og slappe av og drikke te. Vi har et godt utvalg av te, forteller Nikolaï.

– Så hyggelig!, svarer Kamilla og smiler.

Hun har lært et triks etter å ha vært på mellom 20 og 30 visninger den siste måneden. Hun har med en CV som hun gir til Synøve og Nikolaï. En CV er en oversikt over hva du har gjort og hvem du er. Vanligvis brukes en CV når du søker jobb. Men det blir stadig mer vanlig å ha med på visning også, forteller Synøve.

– Kamilla er ikke den første som har lagt igjen CV. Det er egentlig veldig lurt. Da husker vi bedre den som har vært innom og klarer å skille folk fra hverandre. Det er litt lettere med en CV enn bare med et navn.

– Jeg fant ut at det er den eneste måten du blir lagt merke til. I tillegg gir det et veldig positivt bilde av deg når du kommer med en CV. Det viser at du er ryddig og at du vil ha den leiligheten. Og så husker de seg, selvfølgelig, forteller Kamilla.

Nå er det opp til Synøve og Nikolaï om de vil ha Kamilla som leieboer eller ikke. Hvis ikke, må Kamilla lete videre.

– Tar det lang tid før jeg finner noe, må jeg rett og slett flytte hjem til Kongsberg og pendle. Da må jeg dra fram og tilbake mellom Kongsberg og Oslo hver dag, sier hun.

Kamilla synes det burde bygges flere boliger til studenter.

– Det er så få boliger at det blir kamp om dem. Det gjør at noen utnytter markedet og presser prisene opp. Det er ikke greit. Vi er studenter og har lite penger. Da blir det slik at bare de som har rike foreldre, får et sted å bo. Sånn skal det ikke være, mener hun.