Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rudolf er fra Finnmark

Reinsdyret Rudolf er slett ikke fra Nordpolen. Han er fra Finnmark, ifølge en historiker.

«Rudolf er rød på nesen», synger vi i sangen om reinsdyret. Filmselskapet Disney og brusselskapet Coca Cola viser Rudolf som et reinsdyr som kommer fra Nordpolen. Han trekker sleden til julenissen raskt over himmelen.

Men Rudolf er egentlig fra Finnmark, forteller historiker Roy Andersen. Han har skrevet boka «Redningsmenn og lykkejegere».

I 1898 dro 113 norske samer og gruvearbeidere fra Finnmark til Alaska i USA. De hadde med seg 530 reinsdyr. Den amerikanske regjeringen hadde leid dem inn for å frakte mat og utstyr til gullgravere i Yukon. Senere skulle samene lære eskimoene i Alaska å drive med tamme reinsdyr.

– Det lyktes godt. De hadde mye å beite på og flokken økte for hvert år. I 1900 kom den norske familien Lomen fra Valdres til Alaska. De så at det var et godt marked for reinkjøtt. De kjøpte reinsdyr fra eskimoene og bygde slakterier og lagre, forteller Andersen til Klar Tale.

I løpet av noen år hadde de 250.000 rein. I 1925 ville Lomen-familien også selge kjøtt til USA. De ordnet med fryseskip som kunne frakte kjøttet.

Men amerikanerne var skeptiske til det nye kjøttet fra reinsdyr. Kjøttindustrien i USA jobbet også mot dem.

– Lomen-familien måtte få noen til å legge penger i selskapet. Sønnen Carl Lomen sto i New York en dag før jul. Han så på butikkvinduer pyntet med juleting, forteller Andersen.

Da fikk Carl plutselig ideen om å bruke en gammel barneregle. Den var om julenissen som kom farende over nattehimmelen i en slede. – Sleden ble trukket av reinsdyr. I sleden var det gaver til barna, sier Andersen.

Lomen kontaktet et reklame-byrå. De bestemte seg for å lage et opptog med julenissen, sleden og reinsdyrene. De ville ha opptoget i Portland på den amerikanske vestkysten.

En av de norske samene var kledd ut som nisse. Andre var kledd som nissens hjelpere.

Det ble en stor suksess. Amerikanerne elsket opptoget og avisene skrev masse om det. Dermed ville alle de store byene også ha besøk av julenissen og reinsdyrene.

– Jeg har sett en film fra Los Angeles. Der sto titusener av mennesker og så på samene som ledet reinsdyrene fram, forteller historikeren.

Lomen fortalte folk at nissen bodde på Nordpolen med mange reinsdyr. Bare noen få ble brukt til å trekke sleden. Resten ble slaktet for å skaffe nissen penger til gaver. Jo mer kjøtt folk kjøpte fra reinsdyr, jo flere gaver ville nissen kunne dele ut.

– Salget av kjøtt gikk til himmels. Det var gjennom denne reklame-kampanjen at myten om julenissen og reinsdyrene ble etablert. Dermed kan vi si at Rudolf er fra Finnmark, sier Andersen.

LES MER HER: Vil gi magi i jula

LES MER HER: – Voksne bør skrive ønskeliste