Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik kler du deg i kulda

Flere lag og mye ull. Det er trikset for å holde seg varm i kulda. Men det må ikke bli for trangt.

Det har vært rekordkaldt flere steder. Det kalde været har nok gjort at folk må kle mer på seg. Men det gjelder å gjøre det på riktig måte.

Et godt prinsipp er mange lag utenpå hverandre. Og ull innerst. Dessuten er det spesielt lurt å ha noe på hodet.

Arvid Påsche forsker på kulde og hva det gjør med oss.

– I kulda må vi unngå å miste for mye varme. Da er det aller viktigst å beskytte hodet. Det er den delen av kroppen som har størst bruk av varme og som kan miste mest. Så på med en god lue, sier Påsche til nyhetsbyrået NTB.

Han forklarer at kroppen skrur ned å levere varme til kroppsdeler når det blir kaldt. Derfor blir du fort kald på fingre og tær.

– Derfor kjenner vi fort at vi fryser der, sier Påsche til NTB.

I tillegg til at kulda biter utenfra, kjøler man altså selv ned innenfra.

Eksperten har noen råd for å holde seg varm.

– Først er det veldig viktig å holde seg tørr. Blir en våt, blir isolasjonen i klærne dramatisk dårligere. Ull er bedre enn bomull, sier han.

Påsche forklarer at lufta i materialene er beskyttende og isolerer. Derfor er det viktig med luftige klær der åpninger kan snøres igjen, slik at ikke lufta forsvinner ut hele tida.

Han nevner jakker med snøring i bunn og hals som eksempel.

– Varmluft stiger opp. Derfor er det særlig viktig å tette igjen i halsregionen. Gjør du det, er mye varme holdt inne. Votter varmer bedre enn hansker. Det er både fordi det er det er luft rundt fingrene og fordi fingrene er samlet. Da blir det mindre overflate å varme opp.

 

Påsche anbefaler ikke å pakke klær og sko for tett på kroppen. Blir det for trangt, fungerer det ikke å kle seg lag på lag.

– På føttene er det for eksempel viktig å øke isolasjonen. Det kan for eksempel gjøres med en ekstra såle eller ullsokker. Men hvis det blir trangt forsvinner luftisolasjonen. Da forsvinner blodsirkulasjonen i føttene, sier han.

 

Tipset er å bruke sko som er en størrelse større enn vanlig.

– På vinterfottøy er det også lurt å bare ha snøring øverst. Da strammer vi ikke sko eller støvel tett på foten og rundt ankelen. Å snøre øverst får gir samme effekt som ved å tette jakkehalsen, sier Påsche.

Han sier også at folk ikke blir så elegante av å kle seg i kulda.

– Men hvis du ønsker å holde tærne varme, så får elegansen vike, sier han.

 

Teknikken med å kle seg lag på lag er også viktig på tur. Den norske turistforening har tips for hvordan du kler deg i vinterfjellet. Mange av prinsippene er det samme for å være ute også i lavlandet nå som det er så kaldt.

 

Vil du ha tips om hvordan du kler deg året rundt? Norsk friluftsliv har laget en plakat. Den viser hva slags påkledning og utstyr som er nyttig ved ulike årstider. Den finner du her.