Tema

Slik levde bohemene

Norges største kunstnere drakk seg fulle og kjøpte sex. Kristiania-bohemen kunne blitt politikere.

Christian Krohg drar seg i skjegget. Hans Jæger sitter ved vinduet og snakker med Edvard Munch. Bjørnstjerne Bjørnson vil ikke være med. Og Ivar Aasen rusler forbi vinduet.

Det er en vanlig dag på Grand Café i Oslo i 1880-årene. I flere tiår var dette det faste stedet til Kristiania-bohemen. En gjeng dårlig betalte kunstnere, forfattere og skribenter.

– De diskuterte, de kranglet og de drakk. Enten de hadde penger eller ikke. Det forteller Kari-Lene Almåsbak Løkken. Hun er servitør på Grand Café.

Hans Jæger, Christian Krohg og Edvard Munch var med i Kristiania-bohemen. Det var også Oda Krohg og hennes søster Alexandra. Bohemene var også en ungdoms-gruppe.

Hans Jæger og Christian Krohg var på en måte ledere av denne bevegelsen. I år er det 100 år siden Hans Jæger døde.

– Oda var den første kvinnen som gikk på kafé. Bortsett fra byens «løse piker». Bohem-gutta hadde gjerne med seg prostituerte. Men Oda delte seg mellom Jæger og Christian Krohg. De hadde et trekantforhold, sier Løkken på Grand Café.

Det var alltid mye liv på Grand Café. Spesielt når det ble drukket alkohol. Det gikk det med mengder av. Men så skulle regningen betales.

– Bohemene var ofte blakke. Flere ble satt i «husarrest» til de hadde betalt. Men heldigvis var det noen på Grand som hadde penger. Skogeier Svein Gjems åpnet lommeboka. Han betalte de summene som manglet, sier Løkken.

Andre bidro med sine kunstneriske verk. Hans Jæger er en av de mest kjente bohemene. Han var forfatter. Jæger hadde sterke meninger om hvordan samfunnet skulle styres. Jæger ble berømt for to innlegg i avisa Kristiania Arbeidersamfund. Han skrev om ekteskapet og urettferdigheten mellom mennesker. Han mente det var det onde i samfunnet.

Jæger skrev også romaner som ble forbudt. Først skrev han «Fra Kristiania-bohemen».

Den kom han i fengsel for. Han måtte også betale en bot. Og han mistet jobben sin på Stortinget. Årsaken var at han skrev mye om sex. Det ble folk støtt av. Jæger ga også ut tre bøker om forholdet mellom ham selv, Oda og Christian Krohg.

– Bohemene var preget av en ustabil politisk situasjon i Europa. De gjorde også et slags opprør mot kristendommen i Norge.

Det forklarer Ketil Bjørnstad. Han er norsk forfatter, komponist og pianist.

Men kjærligheten ødela for bohemene.

– Krohg og Jæger forelsket seg i samme kvinne, Oda. Krohg fikk til slutt Oda. Krohg og Jæger ble uvenner. Det veltet bohemene som politisk bevegelse. Det endte også i en tragedie for Jæger, sier Bjørnstad.

Bohemene ville fått en sterkere plass i det norske samfunnet dersom det ikke hadde skjedd. Det tror Bjørnstad. Bjørnstad forteller at bohemene også var svært viktige i den tiden de levde i.

– Det toppet seg i 1886. Da malte Christian Krohg bildet av prostituerte Albertine på legekontoret. Samtidig hadde regjeringen beslaglagt bøker av Hans Jæger. Da demonstrerte 5.000 fra arbeiderklassen foran boligen til statsministeren i Norge. Det var en voldsom måte å si sin mening på, sier Bjørnstad.

Hans Jægers viktigste egenskap var å fortelle sannheten. Bjørnstad mener det ble for mye for dem som styrte i Norge.

– Jæger og bohemene tenkte fritt og fortalte hva de tenkte. Det tålte ikke samfunnet. Samtidig levde Jæger på en tid da det var politisk urolig i Norge. Den uroen kommer igjen, sier han.

Kristiania-bohemen lever videre på Grand Café. Per Krohg har malt Kristiania-bohemen på veggen. Gjestene tas stadig med opp til lerretet for å se og høre om kunstnerne.

---

Fakta:

  • Kristiania-bohemen var en gruppe unge, norske kunstnere.
  • Bohemene protesterte mot kristendommen og reglene i samfunnet.
  • De mest kjente medlemmene var Hans Jæger og Christian Krohg.

---

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå