Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik var været i 2018

Mange rekorder og ekstreme forskjeller. Været i 2018 var unormalt.

– Det er ingen tvil om at 2018 var et helt spesielt år, sier Bente Wahl til NTB.

Været i Norge bød i fjor på ekstreme utslag. Det ble satt mange rekorder. Ekspertene advarer om at det kan bli somre med tørke.

Fredag la Wahl fram statistikken over været i fjor. Den viser at det var varmere enn normalt i hele landet. Men det var like mye nedbør som vanlig. Likevel var det veldig store forskjeller.

– Det skyldes ikke at det var mange ekstremvær. Men det var så enorme forskjeller, sier hun.

Vinteren på Østlandet var snørik. Dermed kunne vi gå mye på ski. Våren var sein og kald. Så kom det varme og tørke inn over Sør-Norge. Det varte i flere måneder.

– I mai sendte vi ut vårt første varsel om gressbrann og lyngbrann. Det er ikke så unormalt. Men vi trodde vel ikke at det skulle vare i tre måneder, sier hun.

Likevel regnes juni måned som en våt måned. Det skyldes at landet ble delt i to. Det regnet mye i landsdelene i nord.

I væråret 2018 ble det satt 38 rekorder i fylkene. Tromsø opplevde sin tørreste februar og sin våteste juni måned. Bergen og Oslo fikk uvanlige temperaturer med sommer tidlig i mai.

– I 40 dager var det over 30 grader ett eller annet sted i landet. Det er spesielt, sier Wahl.

2018 ble ikke preget av mange ekstreme stormer. Men i januar kom stormen Cora med kraftige vindkast. Mer uvanlig var ekstremværet Knud. Det traff Sørlandet i september.

– Det var relativt heftig med kraftig vind, sier Wahl. Det mest unormale var at et slikt uvær slo til på denne tiden av året. Ikke på vinteren.

Varm og tørr sommer førte til skogbranner. Bøndene fikk store problemer. Det gjaldt særlig bøndene på Østlandet. Det er laget en egen rapport om tørken. Det uvanlige var at den var over så store områder. Det var også tørke veldig lenge. Temperaturen var mye høyere enn vanlig.

Det er den mest ekstreme tørken i Sør-Norge som er målt noensinne, står det i rapporten. Eksperter advarer om at framtidens somre kan bli enda varmere. Selv om det kan regne mer, vil fuktigheten fordampe når det blir varmere. Da får vi tørke.

Wahl kan ikke si at været er endret for godt, etter det som skjedde i 2018. De må ha mer informasjon om været over lengre tid. Men meteorologen sier det stemmer med det klimaforskerne sier. Det blir varmere på jorda.

– Vi får lengre perioder med tørke og regn. Det blir normalt når vi ser det sammen. Men det blir så store variasjoner, sier Wahl.

Det hadde vært lettere å takle om temperaturen og regnet fordelte seg på hele året. Isteden får vi snøskred, skogbranner, avlinger som går tapt og dyr som ikke får mat. Brønner kan bli tomme for vann.

– Det er sikkert mange som tenker: en sånn sommer som vi hadde i 2018, vil vi ha igjen. Men vil vi egentlig det? spør hun.