Tema
Bilde 1 av 3

Telt trygt i sommer

Skal du på telttur i sommer? Her er hva du bør tenke på for en trygg og behagelig overnatting.

Det blir trolig Norges-ferie for de fleste i år. Mange vil bruke sjansen til å oppleve naturen vår på nært hold. Det merker de som selger utstyr til tur og friluftsliv. Den varme årstiden gir mange muligheter til å overnatte ute. Enten i telt eller hengekøye. Men det kan være vanskelig å få tak i telt og sovepose, har Klar Tale fått vite av flere.

Det kan tyde på at mange som ikke er så vant med friluftsliv, skal prøve seg nå. Er det mange år siden sist du satte opp et telt? Eller er dette sommeren du skal telte i naturen for aller første gang? Det er ikke så vanskelig. Men noen ting er lurt å tenke på. Slik at turen kan friste til enda flere opplevelser.

Kullos:

Sikkerheten kommer alltid først. Og da er det spesielt én ting du må passe på. Mange lager mat på grill eller gass-apparater når de er på tur. Men disse slipper ut gassen CO2, også kalt kullos.

Gift-informasjonen og Oslo universitets-sykehus frykter at flere kan bli forgiftet av kullos i sommer.

– Denne sommer-sesongen vil trolig by på flere uerfarne teltere, båtfolk og campere enn vanlig, sier Merete Vevelstad, ifølge nyhetsbyrået NTB. Hun er overlege ved sykehuset.

Gift-ekspertene advarer spesielt mot å bruke engangs-grill i telt og fortelt. Enten til å grille eller for å varme seg. Det er farlig å bruke grill eller forbrennings-apparater i små rom med dårlig lufting.

– Da er vi utsatt for livstruende kullos-forgiftning, sier Mari Tosterud. Hun er avdelings-direktør i Gift-informasjonen.

Derfor er det viktig å lufte godt under bruk.

– Kullos er en snikende, fargeløs og giftig gass. Den oppstår ved ufullstendig forbrenning. Du blir først trøtt, uopplagt og kan få hodepine. Du oppfatter ikke selv nødvendigvis hva som er i ferd med å skje, før du blir bevisstløs, sier Vevelstad.

Du kan ikke kjenne at du puster inn kullosen, før du begynner å få symptomer på forgiftning.

– Førstehjelp består i å umiddelbart dra den som er forgiftet ut i frisk luft, sier Trosterud.

Lufting:

Sørg for at teltet har god nok mulighet for lufting. Ellers kan det bli for mye CO2 i teltet. Da kan du bli dårlig, eller i verste fall bli kvalt.

De aller fleste telt har ulike luker med myggnetting. Da kan du åpne opp litt, men samtidig beskytte deg mot stikkende insekter. I 2015 ba butikken Biltema folk levere tilbake et telt de solgte. Årsaken var at det hadde for dårlige muligheter til lufting.

Bålforbud:

Det er bålforbud i Norge mellom 15. april og 15. september. Det er likevel lov å fyre opp bål eller grill på egne bålplasser. Men følg med på varsel om fare for skogbrann. Er det veldig tørt, bør du unngå åpen ild. Det er kjedelig å starte en skogbrann bare fordi du vil ha varmt vann til kaffen.

Varme:

Selv om det er sommer, kan det være kaldt om natten. Spesielt i fjellet. Sørg for å ha isolerende underlag og sovepose tilpasset temperaturen. Varme klær av ull er lurt å ha med.

Plassering:

Velg et flatt område med så lite røtter og steiner som mulig. Det er ikke gøy å sove i nedoverbakke.

Det kan være lurt å sette opp teltet slik at det står i skygge om morgenen. Det blir fort varmt og ubehagelig hvis sola står rett mot teltet. Da kan nattesøvnen fort bli mye kortere enn du hadde tenkt.

Bruk helst teltplasser som allerede er brukt. Så unngår du å slite for mye på naturen.

Plugger:

Skal du telte på en gress-slette, fungerer pluggene som følger med teltet. Men de kan være vanskelige å feste i underlag med mye stein og i snø. Eller dersom det blåser mye. Det finnes forskjellige typer plugger til hvert sitt bruk.

Sporløs ferdsel:

Ta med en spade på tur. Da kan du grave et hull når du skal på do. Så spar du jord over både avføring og papir. Det er ikke særlig trivelig å overnatte på en plass full av søppel og dopapir. Tenk på de som kommer på tur etter deg. Ta med deg alt av søppel og matrester når du drar. God tur!

Siste utgave

På forsiden nå