Tema

Toppjobb for én dag

120.000 ungdommer har jobbet for Operasjon Dagsverk. De aller heldigste var ordførere eller rådgivere for statsråder.

KLEM: Emilila Dubauskaite og Taran Døviken fra St. Hallvard skole i Lier selger en klem til heldige Ivar Julien. Den tar de 5 kroner for. De samler inn penger til Operasjon Dagsverk torsdag. Pengene skal gi ungdom i Rwanda større muligheter til utdanning. I noen byer fikk ungdom være både ordfører og rådgivere.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag jobbet ungdom fra hele verden for å tjene penger til Rwanda. I år går pengene til Plan Norges prosjekt «Ung fremtid i Rwanda – skole for alle».

OD-dagen er også kjent som «Bolledagen». Årsaken er at mange unge mennesker står i byene og selger boller, kaker og kaffe. Leder for Operasjon Dagsverk i år håper på et like godt resultat som tidligere.

– Vanligvis får vi inn rundt 28– 30 millioner kroner, om ikke mer, forteller Fredrikke Marie Trana til nyhetsbyrået NTB.

Noen ungdommer var så heldige å få sjansen til å prøve seg i toppjobber. De var ordførere eller rådgivere for en dag.

16 år gamle Karen Winthergård Fjæreide fikk prøve seg som øverste leder i Plan Norge. Hun skulle være med i møter og komme med sine egne meninger. Hun skulle i tillegg tifå snakke med mediene om utdannings-prosjektet «Ung fremtid i Rwanda».

—Det ser nesten ut til å ha blitt en trend blant politikere og i næringslivet å ansette en elev på OD-dagen ser, sier Trana.

I Asker jobbet Ingvild Rygg som ordfører for en dag.

– Det virket gøy å gjøre noe annet enn det man vanligvis ville gjort på OD. Også er jeg jo politisk interessert. Det er gøy å se selv hvordan det faktisk fungerer, forteller Rygg til avisa Dagens Næringsliv.

Vilde Brunvoll jobbet som rådgiver for miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Vildes største ønske er å bli hørt når det gjelder miljø.

– Dessverre føler jeg at miljø ofte havner for langt ned på lista over hva en skal prioritere. Det er fort gjort å glemme når vi også står midt opp problemer med økonomien i verden. Jeg håper jeg kan få lov til å komme med mitt syn hos miljøvernminister Erik Solheim. Det er gjennom å være rådgiveren hans for en dag, sier Brunvoll til NRK.

I Tromsø, Trondheim og Levanger var det elever som jobbet som ordførere. Også Kristin Halvorsen hadde en OD-rådgiver.

Noen jenter fra St. Hallvard skole i Lier solgte varme klemmer for 5 kroner. Andre stilte opp som gatemusikanter i Karl Johans gate. I Bodø ble det holdt rockekonsert. Andre raket løv, samlet gress og kvister fra hager, gjorde husvask, jobbet som barnehage-assistent eller plukket mose.

Og Sunniva Berg, som har skrevet denne saken, jobbet som journalist i NTB på OD-dagen.

I år deltok 647 skoler i Operasjon Dagsverk. De har vært arrangert helt siden 1964.