Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Turistene svikter Betlehem

Det er tomt på hotellene i Betlehem denne jula. Turistene kommer heller ikke i høytiden.

– Betlehem er tom i år, sier ordfører Vera Baboun til pressen.

Det har vært mye vold i byen der Jesus ble født det siste halve året. I fjor var alle hoteller og gjestehus fullbooket i Betlehem. Men i år er bare fire av ti rom fylt opp, forteller hun til nyhetsbyrået DPA.

Nærmere 80.000 turister besøkte den palestinske byen i desember i fjor. Ordføreren har ikke noe endelig tall for årets julemåned. Men hun tror at det er mye færre turister i år.

Nesten 130 palestinere og 18 israelere er drept i vold siden starten av oktober. Volden har skjedd på gaten både på Vestbredden og i Israel.

Det er to år siden USAs utenriksminister John Kerry reiste til regionen. Han ville forhandle fram fred. Han mislyktes.

Samtidig forsøker flere religiøse ledere å stanse volden.

– For en lidelse det er- Å igjen se vårt kjære hellige land fanget i en spiral av blodig vold. Hvilken smerte det er: Å på ny se at hatet seirer over fornuft og dialog, sa patriark Fouad Twal i Jerusalem forrige uke. Han er øverste leder for den katolske kirke.

Torsdag morgen leder han en prosesjon som går fra Jerusalem til Betlehem.

– Det er nok nå. Vi er trette av denne konflikten og av blodet i Det hellige land, sa han.

Twal kommer til Betlehem til fots tidlig på ettermiddagen julaften. I Fødselskirken skal han holde midnattsmesse. Kirken ble bygget der de tror Jesus ble født.

Palestinas president Mahmoud Abbas og statsminister Rami Hamdallah skal være med under messen.

Få dager før jul var det få turister å se på Krybbeplassen utenfor Fødselskirken. Nyhetsbyrået DPAs var der. De møtte flere turister ved den historiske kirkebygningen.

– Jeg frykter ingenting, sier 36 år gamle Mefor Phina. Hun er på en ti dager lang reise i Israel og Palestina med en turistgruppe fra Nigeria.

– Vi tenkte på det, men de fortalte oss at det er trygt, sier Joel Giwa. Hun er fra samme reisefølge.

Mange av de kristne palestinerne i Betlehem er ikke ved kirken. De unngår også store folkemengder. Årsaken er volden.

– Vi var litt redde, sier Meryam Nasser. Likevel var hun med da lysene ble tent på juletreet på Krybbeplassen tidligere i desember.

Vanligvis reiser hun til Jerusalem for å feire jul. Men i år blir hun hjemme. 23-åringen sier hun frykter knivangrep. Og at og israelske sikkerhetsstyrker skyter tilbake. Slik har volden vært siden oktober.