Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ungdom mener data-undervisningen er for dårlig

Norsk ungdom er ikke fornøyd med data-undervisning. De mener skolene ikke lærer dem å bli trygge på nett.

En av tre unge av ungdom har blitt lurt på nett. Det sier it-firmaet Buypass, skriver Dagsavisen. Buypass har laget en undersøkelse med norsk ungdom. De som deltok var mellom 15 og 18 år. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

De mener skolen ikke er gode nok på data. De mener det preger under-visningen. Bare en av fire sier skolen lærer dem å bli trygge på nett. Ungdommene frykter overvåkning og uønsket bilde-deling mest.

De stoler ikke på skolen om noe skulle skje på internett. Bare én prosent ville snakket med en lærer om det. Ungdom stoler mer på politiet. De sier også at de kan snakke med foreldrene om noe skjer.

Les også: Ber foreldre tenke seg om før de deler bilder av barna

Jan-Christian Kolstø er stats-sekretær i kunnskaps-departementet. Han sier skolen skal lære unge nettvett. Skolen skal også lære de kilde-kritikk.

– I de nye lære-planene blir digitale evner viktigere. Det handler blant annet om god digital dømmekraft. Det blir også lagt mer vekt på kritisk tenkning, sier Kolstø.

Janne Syversen er kommunikasjons-direktør i Buypass. Hun sier undersøkelsen viser at skolene ikke gir god nok opplæring. Da lærer ikke ungdommene å bruke internett på en trygg måte.

Les mer: Trenger hjelp etter å ha delt nakenbilder