Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

VALG 2019:

– Unge vil ha mer å gjøre i Vanylven

Erlend Thue har forslag til hvordan de unge skal få lyst til å dra tilbake til Vanylven.

For 17 år siden bodde det nesten 3.900 mennesker i Vanylven. Nå bor det 3.150 der. De unge flytter ut. Det blir født få barn.
Hvis utviklingen fortsetter, bor det bare 2156 personer i kommunen om 20 år. Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en rapport.

Klar Tale har også skrevet om Rolf Åge og Åge Sørdal. De velger å bli.

Mens det blir færre folk, blir gjennomsnitts-alderen hos dem som bor der høyere. De som bor i Vanylven, er mye eldre enn gjennomsnittet i Norge.
I tillegg er mange jobber blitt borte i Vanylven.

– De som bor her, sier de trives. Vi har blant annet nok omsorgsplasser, sier Lena M. Landsverk Sande til Klar Tale. Hun er ordfører i Vanylven.

– Vi er dårlige på servicetilbud. Mange vil at det skal foregå mer om helgene. Men det bor så få mennesker her. Da er det umulig å få til et godt uteliv, sier ordføreren.

Erlend Thue har ideer om hvordan Vanylven skal få flere innbyggere. 21-åringen bor i grenda Åheim. Han er interessert i politikk. Thue sier det er lurt å satse mer på kultur.

– Kommunen jobber allerede for å få unge tilbake. Innflyttere får hjelp med studielån. Vanylven har noen gode kultur-arrangementer. Men jeg tror mange savner sommerfestivalen Vanylvsråkk. Det bør også bli flere steder der folk kan møtes.

Selv flytter han i høst for å studere. Erlend er usikker på om han kommer til å flytte tilbake.

– Men mye kan skje på seks år. Det er viktig at det blir bygget bro til nabokommunen Sande. Det må også legges til rette for nye næringer. Unge mennesker med utdanning må få lyst til å bo i Vanylven, sier Erlend Thue. 

Denne artikkelen er med i Valgavisen 2019. Les og last ned hele avisen her.

Vil du lese flere artikler om valget? De finner du her.