Tema
Bilde 1 av 2

– Vi bruker mindre medisiner på grunn av musikken

Sang og musikk kaller fram minner om jula. På dette sykehjemmet bruker de musikk som verktøy.

«Glade jul, hellige jul. Engler daler ned i skjul». Mona Tørrissen klimprer på gitaren. Hun og Aurora Pamela Real synger med stemmene de har. De er på jobb på Nesbru bo- og omsorgssenter i Asker i Akershus. Tørrissen er aktivitets-konsulent, mens Real er helsefag-arbeider.

Det er snart jul og sangstund for de eldre som bor på avdelingen. 91 år gamle Kjellaug blir blank i øynene. Hun blir tydelig rørt av julesangen.

– Se på meg, går det bra? Egentlig kan du jo spille gitar selv også, Kjellaug. Du kunne det en gang, sier Tørrissen.

Hun legger gitaren i fanget til den eldre damen.

– Nå skal vi se Kjellaug, klarer du det?

Kjellaug griper rundt gitaren.

På dette sykehjemmet bruker de sang og musikk hver eneste dag. Ikke bare fordi det er hyggelig. De bruker musikken som et verktøy.

Sykehjemmet er en del av satsingen Sang i eldre-omsorgen. De som jobber der, har fått opplæring i å bruke sang og musikk når de tar vare på de eldre.

Allerede om morgenen setter de på radioen inne på rommene til beboerne, forteller Tørrissen til Klar Tale.

– Noen trenger en sakte oppvåkning. Andre trenger litt mer driv i musikken. Vi bruker musikk og takt for å få de eldre til å bevege seg, forklarer hun.

Men det er ikke det samme hvilken musikk de setter på. Alle har sin personlige musikksmak. Derfor undersøker sykehjemmet hvilken musikk hver enkelt liker.

– Så lager vi en spilleliste med noen sanger til hver enkelt person, sier Tørrissen.

84 år gamle Hedda har alltid vært glad i å synge. Hun stemmer i på julemusikken.

– Jeg liker veldig godt å synge, selv om jeg ikke har så god stemme lenger. Jeg synes julesanger hører med. Jeg synes det er veldig koselig, sier hun.

– Hva er favoritt-sangen din nå til jul?

– Det er vanskelig å huske, sier Hedda, og leter etter ordene.

Men så begynner hun å nynne: «Nå har vi vaske golvet og vi har børi ved. Og vi har sett opp la la la, og vi har pynte tre’» synger hun. Det er fra «Julekveldsvisa» av Alf Prøysen.

– Den sangen. Jeg synes den er herlig. Prøysen ville at vi skulle kunne synge juleevangeliet, sier hun.

Mange på sykehjem har sykdommen demens. Hukommelsen virker ikke som før. Noen kan bli forvirret, urolige eller lei seg. Da kan sang og musikk hjelpe.

– De som har mistet språket sitt, klarer å være med i sangen. Det gir en stor følelse av mestring, forteller Tørrissen.

Noen ganger blir beboere så urolige at de må skjermes. De må være på rommet sitt. Så må pleierne prøve å hjelpe dem med å roe seg.

– Da sjekker vi spillelisten. Er der en rolig sang som han har vært glad i? Da setter vi den på, istedenfor å gi en tablett, forteller Tørrissen.

Det virker.

– Vi bruker mindre medisiner på grunn av musikken, sier hun.

Det finnes mange eksempler på det, sier Kristi Stedje. Hun er forsker ved Norges musikkhøgskole. Stedje er ekspert på hvordan det går an å bruke sang i eldre-omsorgen.

– Likevel har vi lite internasjonal forskning som bekrefter dette. Men forskningen viser at musikk kan hindre at vi bruker stadig mer medisiner i eldre-omsorgen, sier hun.

Det er veldig viktig å vite hvilken musikk de eldre liker. Ellers kan sangen virke negativt isteden, sier hun.

– Sang og musikk fremkaller minner. Det kan også hente fram vanskelige og tunge minner. Julen er en blandet høytid med mange følelser. Det kan komme fram gjennom julesangene, sier Stedje.

Siste utgave

På forsiden nå