Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vi må spise helt annerledes i framtiden

Mindre kjøtt, mindre sukker. Vi må slutte å spise som vi gjør, ifølge en rapport.

Tenk deg at vi blir ti milliarder mennesker på jorda. Alle disse menneskene må ha mat. Samtidig skal vi spise sunt og klokt for framtiden.

Eksperter har sett på utfordringen. De har laget en rapport. Ekspertene ser fram mot år 2050.

Vi må spise mye mindre kjøtt. Bare halvparten av det vi spiser i dag totalt. Det gjelder også for sukker. Så må vi spise mer nøtter, grønnsaker og belgfrukter.

Rapporten er laget av organisasjonen EAT og tidsskriftet Lancet. Norske Gunhild Stordalen startet EAT.

Hver person bør bare spise 14 gram rødt kjøtt hver dag, ifølge ekspertene. Det er bare to skiver med salami.

– Folk i verden må spise annerledes. Flere enn 800 millioner mennesker mangler mat. Enda flere spiser usunt, sier Dr. Walter Willet i en pressemelding. Han er en av dem som har skrevet rapporten.

Vi må spise passe med kalorier for å være sunne. Maten bør være fra forskjellige planter. Vi skal spise bare litt kjøtt og mat fra dyr. Mettet fett må byttes ut med umettet, mener han.

Folk spiser allerede veldig forskjellig i verden. I Nord-Amerika spiser de altfor mye kjøtt. Land i Sør-Asia spiser for lite.

Hele verden spiser for mye grønnsaker med stivelse. Det kan for eksempel være poteter.

– Det finnes ingen enkel kur som fikser problemet. Men vi kan fortelle hva som skal til, sier Johan Rockström. Han har også vært med på rapporten.

En endring i maten kan gjøre helsa vår bedre. Den kan være med på å redde miljøet og framtiden, mener ekspertene.