Tema

Vil du spise mindre kjøtt?

Folk bør spise mindre kjøtt for klimaet. Nå fylles butikkene med erstatninger.

Frister kjøttdeig laget av erter? Erstatninger for kjøtt er på full fart inn i det norske markedet. De er laget av mat fra planter.

Vi må spise mindre kjøtt. Slik er vi med på å redde kloden.

Det er også sunt å spise mer fisk og grønt. Her kan du lese om rapporten Klimakur.

Selskapet Orkla viste nylig fram ny mat. De kommer blant annet med serien Naturli'. Det er alternativer til kjøtt.

– Det er vårt ansvar å komme med gode produkter. Det gjør det enkelt for folk å bytte, sier Hedvig R. Gjerde i Orkla Foods Norge til nyhetsbyrået NTB.

Seks av ti nordmenn vil spise mindre kjøtt for klimaet. Det viser en ny undersøkelse fra Kantar.

Vi har ingen større andel vegetarianere av den grunn. Bare tre prosent av folk dropper kjøtt helt. Slik har det vært i mange år.

Folk vil ofte spise mer grønnsaker. De vil ikke nødvendigvis ha erstatninger for kjøtt, sier forsker Annechen Bahr Bugge.

– Mange ønsker seg mer mat basert på råvarer. Jeg er litt usikker på om slike etterligninger av kjøtt blir så stor suksess. Det er opplagt at folk ønsker å spise mindre kjøtt. Men ferdigmat har jevnt over lav status, sier hun til NTB.

Det er flest kvinner og folk fra Oslo-området som vil spise mindre kjøtt. Det gjelder også flere unge enn eldre.

Klimaet setter sitt preg på norske matvaner. Det sier matforsker Sissel Beate Rønning.

– Trenden med å spise erstatninger for kjøtt har blitt tydelig det siste året. Disse produktene har nå blitt tilgjengelig i restauranter og butikker. Vi ser mer interesse for dette, sier Rønning til NTB.

Smak og pris er viktig for at folk skal like erstatninger, ifølge forskeren.

Siste utgave

På forsiden nå