Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Viser fram ekstreme Svalbard

Folk i 70 land skal bli kjent med Svalbard og folk som bor der i en ny TV-serie. Tre av TV-stjernene er norske.

– Svalbard er eksotisk sted, og ekstremt. Samtidig er det helt unikt. Det gjelder både naturen og menneskene som bor der, sier Lee Leschansin i kanalen BBC Earth til Klar Tale. Hun jobber med kommunikasjon.

TV-serien heter «Ice People – life on the edge». Den har premiere i morgen (mandag) på kanalen BBC Earth. Serien skal vises i minst 70 land. BBC jobber også med å selge serien til andre.

TV-team fra BBC har fulgt ti personer. Disse menneskene bor og jobber i Longyearbyen.

Seerne får blant annet møte prest Leif Magne Helgesen.

– Dette er mer enn en jobb. Det er en livsstil. Dette er et sted hvor mennesker er nære hverandre, sier Helgesen til BBC i serien.

Mary-Ann Dahle har vært på Svalbard i 21 år.

– Jeg håper og tror at serien vil være bra for Svalbard. Den kan få flere turister til å komme hit, sier Dahle til Klar Tale. Vi traff henne i Oslo. Du kan lese mer om henne og TV-serien i neste ukes Klar Tale.

Wiggo Antonsen hadde aldri før vært på Svalbard. Men den tidligere offiseren endte opp som drosjesjåfør på øygruppa. Han synes det var for mye folk i Norge.

Serien følger også det britiske ekteparet Christine og Grace Ireland. Studenten og kokken traff hverandre på Svalbard. Nå har de et ønske om å flytte ut i naturen. Til en hytte uten strøm og vann.

I serien møter seerne også en professor som kan alt om is og snø. De møter også en ingeniør, en annen kokk, en journalist og en naturguide.

– Folk får se både humor, utfordringer og tragedier. Det er en spesiell type mennesker som liker å bo fire måneder i mørket, sier Lee Leschansin om mørketida på Svalbard.

PS: Du kan velge BBC Earth som en ekstra kanal om du har kabel-TV. Se traileren til serien her.