Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

1.300 nye er smittet

106 personer har dødd av viruset. Totalt er over 4.000 smittet i Kina.

Fra mandag til tirsdag ble 1.300 nye personer smittet av viruset i Kina. Totalt er over 4.000 personer smittet i Kina. 106 personer har dødd av viruset.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at de ikke vet om viruset smitter før man har fått symptomer på sykdom. WHO sier risikoen i verden er «høy». WHO kaller det hittil ikke for en internasjonal folkehelse-krise.

Viruset startet i storbyen Wuhan i Kina. Wuhan ligger i Hubei-provinsen. De fleste som er smittet bor i denne byen.

En mann i Tyskland er smittet av viruset. Det sa tyske myndigheter mandag kveld. Tyskland er det andre landet i Europa som har fått viruset. Frankrike var det første landet i Europa som fikk viruset. Den tyske mannen ble smittet av en kinesisk kvinne. Hun var på besøk på mannens arbeidsplass i Tyskland.

Fra før er folk smittet i Taiwan, Hongkong og Macau, Japan, Sør-Korea, Thailand, Malaysia, Singapore, Vietnam, Nepal, USA, Canada, Frankrike og Australia.

Amerikanske helsemyndigheter sier at amerikanerne ikke bør reise til Kina. Utenriks-departementet (UD) i Norge sier at nordmenn ikke bør reise til Hubei-provinsen.

Tirsdag sa kinesiske myndigheter at kineserne ikke burde reise ut av Kina. Det er for å hindre at viruset sprer seg. I Hongkong har de stanset trafikken med tog og ferjer til Kina. Det er for å hindre at viruset sprer seg. I Japan er en bussjåfør smittet. Bussjåføren fraktet kinesiske turister fra Wuhan i begynnelsen av januar. Det finske flyselskapet Finnair stopper alle flyvninger til Beijing, Daxing og Nanjing til slutten av mars. Det skriver flyselskapet på sine nettsider, skriver avisa VG.

151 norske studenter er i Kina og Hongkong. Hittil har de ikke blitt anbefalt å reise hjem til Norge.

– Vår anbefaling er at norske studenter i Kina følger UDs reiseråd. Og rådene til Folkehelse-instituttet. Vi anbefaler ikke våre medlemmer å reise hjem, sier president Hanna Flood i Ansa til Nettavisen.

Ansa er en organisasjon for norske studenter i utlandet. Ansa har ikke hørt om mistanke om smitte blant norske studenter. Flood sier at de følger situasjonen så godt de kan.

Forsikrings-selskapet Tryg dekker avbestilling av reise og opphold til Hubei-provinsen i Kina. Forsikringen dekker det kundene ikke får igjen av reisearrangører. Kun kunder som har bestilt og betalt reise før 25. januar får igjen pengene sine. Europeiske reiseforsikring dekker avbestillinger til hele Kina og Hongkong. Da må kunder avbestille reisen innen 14 dager. Altså 9. februar.

Viruset heter 2019 Novel Corona-virus (2019-nCoV). Det hører til en gruppe virus som heter Corona-virus. Denne virusgruppen kan gi alt fra vanlig forkjølelse til alvorligere sykdommer som sars og mers.

Corona-viruset kan gi alvorlig lungesykdom. Kinesiske forskere mistenker at lungeviruset kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr. Det kan ha skjedd på et marked i Wuhan.

Det finnes ingen vaksine mot viruset. Eldre mennesker og personer med dårlig helse er mest utsatt for viruset.

Det nye viruset ligner på viruset sars. 349 mennesker i Kina og 299 i Hongkong døde av dette viruset i 2002 og 2003.