Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– 10.000 kilo mat står klar

To skip med til sammen ti tonn mat står klare til å legge til kai i Hodeida i Jemen. Det sier Saudi-Arabias FN-ambassadør.

To skip med fem tonn mat hver står klare. De kan legge til kai i havnebyen Hodeida i Jemen. Det sier Abdallah Al-Mouallimi. Han er Saudi-Arabias ambassadør til verdens-organisasjonen FN.

Saudi-Arabia leder et angrep mot den viktige havnebyen. De støtter Jemens regjering. Angrepet startet denne uka.

FNs sikkerhetsråd har sagt at de er veldig bekymret. De frykter for situasjonen til vanlige folk som bor i byen.

Houthi-opprørerne har hittil hatt kontroll over byen. Men nå vil Jemens regjering ta den tilbake. Dermed får de hjelp av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Opprørerne får støtte fra Iran.

Skipene med mat kommer fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene. Skipene skal sikre «rikelig med humanitære forsyninger til byen», ifølge Al-Mouallimi.

– Vårt ønske i Hodeida er ikke å gjøre Houthi-opprørerne rasende. Heller ikke å drepe så mange av dem vi kan. Tvert imot. Vi har tilbudt dem å dra til nord i byen hvis de vil kaste våpnene og dra. Det sa Al-Mouallimi til journalister i New York i USA torsdag kveld.

Lana Nusseibeh er Emiratenes FN-ambassadør. Hun sa at angrepet er gjennomtenkt og nøye planlagt. Hun sa også at styrkene til regjeringen vil fortsette i et «justert og gradvis» tempo.

Hun vil ikke si noe om hvor lenge angrepet vil vare.

– Houthi-opprørerne er en liten, fanatisk gruppe. De er tøffe krigere som har fått våpen av Iran, sa hun.

Det bor rundt 600.000 mennesker i Hodeida. Angrep mot byen kan føre til at mange vanlige mennesker dør. Hundretusener kan måtte flykte.

Over 3 millioner mennesker har måttet flykte i Jemen. Det er siden Saudi-Arabia sa at de går til krig mot Houthi-opprørerene. Ifølge FN har minst 10.000 mennesker dødd i krigen. Over 50.000 er skadd.

22 millioner mennesker i Jemen er avhengige av å få mat utenfra, ifølge FN. 70 prosent av hjelpen kommer med skip til Hodeida.