Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

100.000 har flyktet over havet

Mer en 100.000 mennesker har flyktet over Middelhavet i år. De vil i trygghet i Europa.

Verden

I uttrygge båter til en annen fremtid. Slik har 100.000 mennesker reist over Middelhavet i år. Minst 2.247 migranter og flyktninger er døde i forsøket. Det viser tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Flyktningene vil til Europa. I årets seks første måneder har 85.000 av dem nådd Italia. Det er 19 prosent flere enn i fjor. Mange av dem har reist i veldige dårlige båter. Derfor drukner en del underveis.

Nesten 9.300 mennesker kom til Hellas, mens nesten 6.500 personer kom seg til Spania. Over 270 ankomster er registrert på Kypros.

Men det er vanskelig å komme seg videre. Land har laget en egen avtale om flyktningene. Den europeiske union (EU) og Tyrkia har eg egen avtale. Den hindrer flukninger å komme seg videre fra Tyrkia til Hellas. Derfor reiser mange isteden med båt fra Libya til Italia.

De som reiser kommer fra mange ulike land. De fleste er fra land i Afrika og i Midtøsten. Sju av ti reiser med håp om et bedre liv andre steder. Det viser en ny rapport. Den er skrevet for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Ttre av ti av de som reiser, har behov for beskyttelse og asyl. Det skriver UNHCR i rapporten, ifølge nyhetsbyrået NTB.