Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

12 døde etter å ha spist dansk kjøttpålegg

12 personer er døde etter å ha spist rullepølse i Danmark. De ble smittet av bakterien listeria.

Alle de 12 hadde alvorlige sykdommer fra før av. Derfor ble de også veldig syke da de fikk bakterien i seg. Personer som er friske, pleier ikke å bli så syke dersom de blir smittet. Listeria finnes naturlig i små mengder i vann. Den finnes også i jorda og i råvarer til mat. I store mengder kan den føre til alvorlig sykdom hos mennesker og dyr.

Folk som er gamle, gravide eller har dårlig immunforsvar kan bli svært syke. Har disse personene spist dansk kjøttpålegg, bør de gå til legen. Det er hvis de tror de har fått influensa. Legen kan ikke sjekke listeria-smitte før du har tegn på influensa.

I tillegg er åtte personer smittet med listeria. Danske myndigheter mener smitten kommer fra et kjøttpålegg fra fabrikken Jørn A. Rullepølser. Det skriver den danske avisen Politiken. Produsenten tok tilbake et parti med rullepølse 6. mai i år. Det var fordi det var funnet listeria i kjøttet.

Maten har blitt spist på sykehus og pleiehjem. Også barnehager, kantiner og restauranter kan ha spist kjøttet.

Fabrikken er nå stengt. Alt kjøttet har blitt fjernet fra butikkene. Ifølge nyhetsbyrået NTB ble maten solgt i butikkene til SuperBest, Eurospar og i noen Spar-butikker. Myndighetene tror ikke at maten har blitt solgt til andre land. Men dette skal de undersøke.

Mattilsynet i Norge ber nordmenn om å ikke spise kjøtt som er kjøpt i Danmark, skriver avisa Aftenposten. De sjekker nå om maten også kan ha blitt solgt i Norge. Slle som har kjøpt kjøtt i Danmark, bør vente med å spise maten, ifølge Mattilsynet. Kjøtt fra Jørn A. Rullepølser bør kastes.

De 20 som har blitt syke av bakterien, bodde alle i Danmark. 11 var kvinner og ni var menn. De var mellom 43 år og 89 år gamle. De første ble syke i fjor høst. 15 syke ble oppdaget i sommer.

Norske myndigheter opplyser at det ikke er flere syke nordmenn med liberia i år enn det som er normalt.

Sjefen i Jørn A. Rullepølser sier at bedriften er svært lei seg for det som har skjedd.

 - Det er forferdelig at listera-bakterien i våre pølser av lammerull kan ha ført til sykdom og dødsfall. Både arbeidere og ledelsen er svært lei seg. Det sier eieren Palle Andersen til DR Nyheder.

Også i 1999 ble det funnet listeria i kjøtt fra fabrikken.