Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

130.000 syrere har flyktet til Tyrkia

I løpet av tre dager har 130.000 mennesker flyktet fra Syria til Tyrkia.

Det er den største strømmen av flyktninger siden krigen startet for over tre år siden. Det sier Forente Nasjoner (FN). Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Tyrkia åpnet fredag grensene til Syria. 130.000 syriske kurdere har flyktet over grensen til Tyrkia.

Innbyggerne i Nord-Syria flykter fra hjemmene sine. Det er på grunn av opprørere i Den islamske staten (IS). IS er en terrorgruppe i Syria og Irak.

LES OGSÅ: Frankrike angriper i Irak

Den ekstremistiske gruppen kommer stadig nærmere Syrias tredje største kurdiske by. Søndag var IS-krigerne kun 10 kilometer fra byen Ayn Al-Arab. Byen blir også kalt Kobani blant kurderne. Hvis IS får kontroll over byen, vil de også få kontroll over en lang strekning langs grensen til Tyrkia.

Mandag har Tyrkia begynt å stenge deler av grensen. Kun to av ni grenseposter er fortsatt åpne. Det er vanskelig for Tyrkia å hjelpe alle flyktningene. Langt over én million syrere har flyktet over grensen.

En kurdisk politiker fra Tyrkia besøkte Kobani lørdag. Han sier at det skjer folkemord i området.

– Dette er ikke krig, det er en folkemord-operasjon. De går inn i landsbyene, hogger hodet av én eller to personer og viser dem fram til landsbyboerne. Det sier Ibrahm Binicvi. Han er politiker i det kurdisk-vennlige partiet HDP i Tyrkia.

LES OGSÅ: Slik vil Obama knuse IS

En lokal journalist og aktivist fra byen sier at gatene i byen er tomme. Det var nesten 50.000 mennesker som bodde der.

– De fleste kvinner og barn har forlatt Kobani. Det er flere tusen kurdiske menn som har funnet fram våpnene. De er klare til å forsvare byen. Det sier Mustafa Ebadi til nyhetsbyrået AFP.

Det kan bli vanskelig for kurderne. IS-krigerne har god tilgang på våpen.

Søndag ba militante kurdere i Tyrkia kurdere om å kjempe mot islamistene på den andre siden av grensen. Flere hundre væpnede kurdere har reist fra Tyrkia og inn i Syria for å kjempe mot IS.

Minst 42 sivile ble drept da syriske fly bombet to ulike områder i provinsen Idlib søndag. Det sier Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Det er en syrisk eksilgruppe. SOHR holder til i London. De får informasjon fra personer i Syria. Minst 16 barn ble drept i angrepene.

LES OGSÅ: – Sier ja til luftangrep i Syria

Tidligere denne måneden snakket USAs Barack Obama på TV. Han fortalte om hvordan USA skal kjempe mot IS. USA vil bombe IS i Syria fra jagerfly.

Fra før har USA bombet IS i nabolandet Irak. USA skal trene opp syriske opprørere. Det er opprørere som støtter USA. De skal trenes opp i Saudi-Arabia. Og de skal få våpen. USA vil også samarbeide med andre land. Slik skal de få vite mest mulig om hva IS driver med.

Norge støtter USAs planer mot IS. Det sa utenriksminister Børge Brende tidligere i september.

Nærmere 200.000 mennesker er drept i krigen i Syria. Den startet med en fredelig motstand mot president Bashar al-Assads regime våren 2011.