Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

137.000 har flyktet over Middelhavet

De har forlatt hjemlandet og satt seg i en usikker båt med kurs for Europa. I år har 137.000 mennesker kommet som båtflyktninger over Middelhavet.

137.000 mennesker har flyktet fra krig, konflikter og forfølgelse med båt i Middelhavet i år, ifølge en rapport fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Krisen i Middelhavet er hovedsakelig en flyktningkrise, ifølge rapporten.

En tredel av flyktningene som kommer til Italia eller Hellas, er fra Syria, viser rapporten. Det er både menn, kvinner og barn som har flyktet derifra. Disse er omtrent sikret å få flyktningstatus eller andre former for beskyttelse.

Afghanistan og Eritrea er det andre og tredje mest vanlige landet å flykte fra. Menneskene som kommer derfra, får nesten status som flyktninger.

– Mens Europa snakker om den beste måten å håndtere den økende krisen i Middelhavet, må vi være klare: Flesteparten av menneskene er flyktninger som trenger beskyttelse fra krig og forfølgelse, sier António Guterres. Han er FNs høykommissær for flyktninger.

Og det blir stadig flere. Tall fra Hellas, Italia og Malta viser at det er blitt 83 prosent flere flyktninger og migranter som krysset Middelhavet i første halvdel av 2015. Det er når du sammenligner med samme periode i fjor. Fra januar til juni i fjor var det registrert 75.000 mennesker, mens det i år altså var 137.000 flyktninger som kom.

Rekordmange mistet livet i Middelhavet i april i år. Opptil 800 mennesker druknet da båten de var i, sank. Båten var på vei fra Libya til Italia. Bare 24 døde ble funnet etter ulykken.

Tirsdag ble det funnet åtte døde nærme vraket, melder den italienske kystvakten. Det skriver nyhetsbyrået DPA.

I månedene som fulgte etter katastrofen, bøe det færre som døde, viser rapporten fra UNHCR.

– Det er blitt færre mennesker som har druknet de siste to månedene. Det er oppløftende. Det er et tegn på at det er mulig å redde flere liv til havs med riktige tiltak, sier Guterres.

– Vi må uansett være årvåkne. Faren er fortsatt veldig høy for de tusener av flyktninger og migranter som fortsetter å krysse Middelhavet

Tidligere har flest flyktninger og migranter ankommet Italia etter å ha reist fra Nord-Afrika. Ifølge rapporten er det nå flest som drar fra Tyrkia og ender opp Hellas.